website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

ANP neemt agendadienst Zapaday over

Dolf Rogmans — Geplaatst in datajournalistiek op donderdag 29 september 2016, 12:10

Nieuws

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) neemt nieuwsagenda Zapaday over. Alle activiteiten worden voortgezet onder de naam ANP Agenda. De redacteuren en ontwikkelaars van Zapaday gaan nauw samenwerken met de agendaredactie en het ontwikkelteam van het ANP. Het persbureau werkte al samen met Zapaday.

De nieuwsagenda van het ANP en de agenda’s van Zapaday komen tot stand door enerzijds redactiewerk en anderzijds de data van gespecialiseerde zoekmachines. Daarbij wordt geput uit meer dan vierduizend bronnen - variërend van deelagenda’s tot artikelen, blogs of andere publicaties waarin nieuwswaardige gebeurtenissen worden aangekondigd. Gebruikers van de agenda kunnen rubrieken makkelijk combineren met hun eigen nieuwsagenda’s en planning.

Guido van Nispen, CEO van het ANP en Novum Nieuws: ‘Wij zien grote kansen voor de uitbouw van de ANP Agenda. Steeds meer bedrijven en organisaties maken gebruik van onze agendadiensten. Op dat fundament bouwen we stevig voort, vandaar ook dat wij de technologie en mensen van Zapaday bij ons onderbrengen’’.

Johan Groeneveld, adjunct-hoofdredacteur van het ANP: ‘Voor onze klanten, maar ook voor onszelf, zijn de agenda’s zo belangrijk dat we Zapaday helemaal naar ons toe trekken. Inspelen op future news is wezenlijk onderdeel van elke redactievoering. We gaan daarom zowel in de breedte - het aantal rubrieken en bronnen - als in de diepte van de ANP Agenda - de informatiedichtheid - uitbreiden. Met maximale service voor onze klanten.’

Groeneveld bedoelt met het uitbreiden van de informatiedichtheid dat bij een rechtszaak bijvoorbeeld ook wordt gemeld wanneer de persrechter beschikbaar is voor commentaar en een dossier wordt toegevoegd met alle achtergronden.‘Veel redacties gebruiken de ANP Agenda als een basis om te anticiperen en te plannen, dat scheelt ze behoorlijk wat productiewerk in huis. We hebben veel plannen om de ANP Agenda completer te maken, en natuurlijk gaan we ook goed kijken hoe we ‘m nog toegankelijker kunnen maken, onder andere via onze mobiele app.’

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.