anner smart octo

— donderdag 14 maart 2019, 15:56 | 0 reacties, praat mee

Je ethiek of je leven in journalistiekgame ‘Ethics’

Bij de journalistieke game Ethics: A Journalist’s Way draait alles om keuzes maken. In de game kruip je in de huid van een journalist in de fictieve natie Shaodor Republic. Vanaf de start regent het dilemma’s, waarbij je telkens weer gedwongen wordt een standpunt te kiezen. Moet het internet gecensureerd worden om een groei aan haatzaaiende nepprofielen tegen te gaan? Of moet er gezocht worden naar een manier om alleen nepaccounts aan te pakken?

Op het eerste gezicht lijkt het juiste antwoord makkelijk. Door de vraag met een vingerveeg naar links of rechts te ‘swipen’ kies je als speler het gewenste antwoord. Maar zelfs bij dilemma’s die zoals deze een inkopper lijken, heeft je keuze gevolgen. Het tweede en enige logische antwoord op dit dilemma doet het bijvoorbeeld bij de lezers goed. Maar tegelijkertijd is de overheid van Shaodor Republic minder blij met je uitspraak.

Partijen tevreden houden
Wil je ver komen in Ethics: A Journalist’s Way, dan zul je vier verschillende partijen tevreden moeten houden: de overheid, het grote publiek, de misdaad en je eigen gezin (wat erop neerkomt dat je moet zorgen dat er genoeg geld binnenkomt). Iedere partij heeft een eigen meter bovenin het scherm, die aangeeft hoe tevreden de partij met je is.

Maak je een van de partijen onherstelbaar kwaad, dan is het spel voorbij. De gevolgen van hun woede zijn ook niet klein: maak je het de politiek te zwaar, dan ga je de rest van je leven de bak in. Kies je te vaak het tegenovergestelde van wat het publiek wil, dan komt het publiek tegen je in opstand en moet je het land ontvluchten.

De ultieme morele keuze
Alle partijen tevreden houden is een lastige taak. Sterker nog: wie zijn journalistieke kompas volgt, kom tijdens het spelen al gauw in de problemen. Het grote publiek houd je met je journalistieke keuzes vaak wel aan je zijde, maar de overheid en de misdaad (die je bij te veel negatieve aandacht omlegt) heb je met een paar weldoordachte swipes al gauw tegen je. Vooral ook omdat er bij sommige dilemma’s helemaal geen goed antwoord is. Een manco van de game, die je bij veel onderwerpen dwingt stelling te nemen en je vaak niet de mogelijkheid biedt te kiezen voor: “Dat gaan we onderzoeken.”

Al spelende volgt al snel de ultieme morele keuze: je ethiek verloochenen om partijen tevreden te houden (en om dus te kunnen doorspelen) of het spel verliezen. En dat is eigenlijk een verlies-verliessituatie. Of zoals de Turkse journalistiekstudent en maker van de game Ömar Furkan Aktaş zelf aangeeft in gesprek met Online Journalism Blog: je kunt het spel eigenlijk niet winnen. Het is je ethiek of je leven.

Gehyperboliseerd
De manier waarop Ethics: A Journalist’s Way de speler dwingt morele keuzes te maken lijkt voor Nederlandse journalisten op het eerste gezicht misschien wat overdreven. Hoewel ook Nederlandse journalisten te maken kunnen krijgen met een tegenwerkende overheid en criminelen die niet zo malen om een mensenleven meer of minder, zijn de gevolgen van je keuzes wat extreem. Maar voor journalisten in regimes die zich in de richting van een dictatuur bewegen, komt de game al wat dichter bij de realiteit.

Hoewel Ethics: A Journalist’s Way een game blijft en de gevolgen van journalistieke keuzes in die hoedanigheid overdrijft, laat het wel zien hoe moeilijk het voor journalisten in een dictatuur kan zijn om ethisch de juiste keuzes te maken. Precies het doel van student Aktaş. “Ik zag de problemen van journalisten in Turkije en de rest van de wereld. En ik ontwikkelde deze game om mensen over die problemen te vertellen.” Opzet geslaagd.

Moet je de game als journalist gespeeld hebben? Niet per se. Maar voor andere doelgroepen – zoals scholieren – kan Ethics: A Journalist’s Way een aardige idee geven van morele, journalistieke keuzes. Zij het wat gehyperboliseerd.

Game: Ethics: A Journalist’s Way
Platform: Android
Kosten: € 0,99

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.