word studentlid

— donderdag 24 april 2014, 14:30 | 0 reacties, praat mee

Portret van kwetsbare Bril

Intimi van Martin Bril reageerden terughoudend op Astrid Theunissens (ex-HP) voornemen een ‘biografische schets’ van de gevierde columnist te willen schrijven. Hij is een ‘hot potato’, zeiden ze. Ondanks aanvankelijke terughoudendheid weet ze toch meer dan vijftig vrienden, collega’s en bekenden van Bril te strikken over hem te vertellen, inclusief zus Elfriede Bril. Laatste wijziging: 24 april 2014, 16:52

Weduwe Anneke Stehouwer werkte niet mee. Het resultaat is een vlot geschreven journalistiek portret van de markante figuur zoals we die kenden uit zijn columns en uit interviews, die hij vaak aangreep voor haast therapeu- tische introspecties over waar hij tekort schoot (huwelijk, vaderschap, literatuur), en hoe hij zijn leven zou beteren. Maar nog niet eerder werd dat bij elkaar gepakt en in perspec- tief geplaatst, en dat doet Theunis- sen verdienstelijk. Ze relativeert zijn mooie verhalen: anekdotes over zijn jeugd en gezin bevatten niet alleen kleine leugentjes, maar zijn soms complete verzinsels. En ze toont ons zijn neurotische en kwetsbare kant; de verwoede en – vaak vergeefse – pogingen die hij meermaals doet rust, reinheid en regelmaat in te bouwen in zijn leven met een teveel aan drank en dames. Dat zijn vrouw op een goed moment de financien overneemt geeft kaders. Elke dag om klokslag 08.00 uur met zijn hoofdredacteur Pieter Broertjes of diens adjunct Ariejan Korteweg bellen en daarna, om 08.31 precies, vriendin Barbara van Beukering, geeft houvast. Maar stukjes tikken houdt hem het meest op koers. Tot het, slechts enkele dagen voordat de kanker het uiteindelijk van hem won, echt niet meer ging.

Astrid Theunissen, De Schelmen­jaren van Martin Bril, uitgeverij Meulenhoff, ISBN: 9789029088350 € 14,95

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.