Jan Roos en Dennis Schouten (Roddelpraat) willen eigen publieke omroep starten

Na de recente toelating van de publieke omroepen ZWART en Ongehoord Nederland rammelt er mogelijk een nieuwe, aspirant-omroep, aan de poorten van het Hilversumse Mediapark. In de jongste aflevering van hun YouTube-serie 'Roddelpraat' vouwen Jan Roos en Dennis Schouten hun plan uiteen om een nieuwe publieke omroep te beginnen.
Hoe serieus de intenties van de heren zijn, valt nog te bezien. ‘Roddelpraat gaat zich aanmelden als aspirant-omroep om de heleboel daar op te kleuren’, begint Jan Roos.
‘Als je een omroep wilt beginnen, moet je komen met een groep die nog niet bediend wordt. Wij hebben onderzoek gedaan naar onze achterban: het wordt de Nihilistische Omroep, een omroep voor nihilisten. Wat zijn dat? Mensen die eigenlijk werkelijk nergens om geven. Dus die zijn niet politiek geëngageerd, het interesseert ze gewoon geen ene moer en dat hele gezeur over de maatschappij maakt ze ook niet uit’, aldus Roos in de video.
‘Allemaal bullshit’
Het is in ieder geval een plan van de lange adem, beaamt Schouten. ‘Het duurt nog wel twee jaar voor we ons kunnen aanmelden. Je moet een heel boekwerk schrijven, allemaal bullshit’, zo meent Schouten. Er zijn tal van eisen voor het beginnen van een publieke omroep. Zo moet de aspirant-omroep tenminste 100.000 betalende leden hebben en ‘een godsdienstige, maatschappelijke of geestelijke stroming vertegenwoordigen’, aldus de Rijksoverheid.
‘Roddelpraat beledigt (kwetsbare) groepen’
De serie van de heren bestaat uit het brengen van dikwijls ongefundeerde ‘roddels’ en andere overpeinzingen. Zo ging Roos door het stof nadat hij Songfestivalkandidaat S10 ‘een meisje dat zichzelf zit te snijden op d’r kamertje voor aandacht’ noemde. In dezelfde aflevering als waarin hun plannen voor een aspirant-omroep uit de doeken deed, beschuldigde het duo een DJ van NPO 3FM van ‘sexting’ met een minderjarig meisje. Dit terwijl de vrouw in kwestie allang en breed volwassen was, zo diende de DJ het duo van repliek. Roddelpraat werd uitgesloten van de Televizierring omdat het programma volgens de organisatie ‘(kwetsbare) groepen en personen in de samenleving consequent in een hoek zet en beledigt.’
Praat mee