de tegel publieksprijs 2020

— vrijdag 16 mei 2008, 14:22 | 8 reacties, praat mee

Jalousie de métier

Een van de populairste boeken van de laatste jaren, ik heb het al eerder geschreven, is ‘Het zijn net mensen’ van Joris Luyendijk. Hij is van 1998 tot en met 2003 correspondent geweest in het Midden-Oosten. Luyendijk stelt in zijn boek onomwonden dat een journalist op bezoek of woonachtig in een dictatoriaal geregeerd land onmogelijk kan weten wat de waarheid is, omdat hij niet aan hoor en wederhoor kan doen, wordt gemanipuleerd, tegengehouden, of anderszins. Hij (zij) krijgt maar een fractie van de werkelijkheid te zien.

Twee troela’s op de redactie buitenland van het NOS-Journaal schreven een antwoord op Joris Luyendijk. Ik zal de titel van het boek niet noemen; aanschaf is toch zonde van uw geld. Want het is veel van hetzelfde. De meeste buitenlandcorrespondenten die een stukje mogen schrijven, de twee troela’s incluis, blijken gebelgd door Luyendijks boodschap. Er klinken steeds dezelfde verwijten: Luyendijk is niet creatief genoeg, niet ervaren genoeg, naïef.

In De Journalist komt de aap uit de mouw. De trots van de dames en heren is gekrenkt. Een van de twee troela’s van het NOS Journaal noemt Luyendijks boek zelfs een ‘aanslag op de journalistiek’. Als het in die bewoordingen moet: dat is karaktermoord, troela’s. Luyendijk heeft een openhartig boek geschreven, vol zelfspot trouwens, en zijn eerlijkheid wordt door collega-journalisten beantwoord met kinderachtige verontwaardiging.
Het is de kift. Natuurlijk. Luyendijks boek staat al 98 weken in de CPNB Top 60. De losers hebben toornig uitgerekend dat 200.000 x 3 euro 600.000 euro is. In De Journalist zegt troela 1: ‘Dat boek bleef enorm verkopen en alle journalisten werden er op aangesproken (…) Het was echt heel erg.’ Troela 2: ‘Joris werd gezien als een soort klokkenluider… Wij vonden dat we ’t beeld moesten bijstellen.’

Dat heet dus jalousie de métier. Jammer.

Deze column verscheen in het AD van 14 mei j.l. en is met toestemming van Hugo Borst overgenomen

Bekijk meer van

Praat mee

8 reacties

Miriam, 17 mei 2008, 09:59

Zo zie je maar weer dat een lullo ook een column kan schrijven. Typische een gevalletje van “Jalousie de jalousie de métier”? LOL

fucheng, 17 mei 2008, 18:09

Hugo Borst: de journalist die zichzelf belangrijker vindt dan het onderwerp. Dat blijkt maar weer eens.

Jaap Stalenburg, 18 mei 2008, 10:53

Hugo slaat de spijker recht op de kop en de twee reacties hiervoor bewijzen zijn hele grote gelijk. Wat hebben de dames van het NOS Journaal zelf noemenswaardig aan buitenlandse frontlinies gepresteerd anders dan op een airco kantoor op het Mediapark de AP- en Reuter-berichten lezen? Het beeld bijstellen, laat me niet lachen. Hooguit het beeld bevestigen van jaloerse troela’s die de zekerheid van de ATV-dagen in Hilversum verkiezen boven een hardwerkend bestaan aan frontlinies en in roerige staten.

Rob van Burik, 19 mei 2008, 09:54

Uiteraard kan je zo je kanttekeningen zetten bij de boodschap die Joris Luyendijk brengt. Maar de grote lijnen kloppen. Dat weet iedere verslaggever, ook diegene die alleen binnenlands nieuws brengen. Ik heb om de column van Hugo Borst erg moeten lachen. Moeten meer mensen in media-land doen; jezelf niet zo serieus nemen!

Wim Kunst, 19 mei 2008, 10:46

Luyendijk is geen klokkenluider, maar een intelligente wetenschapper die zich het vak van journalist uitstekend eigen heeft gemaakt. Zijn boek slaat de spijker op de kop. En dus, hoewel knarsentandend, moet ik toegeven dat ik Borsts reactie onderschrijf. Kinnesinne.

Jan Leune, 13 juni 2008, 16:38

Hugo Borst heeft het boek ‘Het maakbare nieuws’ klaarblijkelijk niet gelezen of anders zeer oppervlakkig. Hij heeft er wel een oordeel over. Jammer dat hij zich zo diskwalificeert.

kees, 14 juni 2008, 10:37

Hogo is een kopie van iedereen. Geen vent met een uitgesproken mening alhoewel hij dit wel doet voorkomen. Kijk naar zijn bedenkelijke draaikonterige houding als hij aan tafel zit bij Jack van Gelder. Borst zelf is zeker geen hoernalist meer een omhoog gevallen slechte kopie van allerlei bekende mensen varierend van Jules Deelder tot Johan Derksen.Uitgegroeid tot een persoonlijkheid en betrokken vader door de voetbalclub WIA4 en een boekie over zijn kind. Makkelijk en matig. Borst ga je scheren, ff kijken of je nog zo’n persoonlijkheid ben als er een keer verzorgd uit ziet. Het lijkt alsof hij inside informatie heeft binnen de voetbalwereld maar het is niet meer dan een hoernalisten-trucje om een verhaal de wereld in te helpen waarvan de reactie het eigenlijke verhaal gaan vormen. Ga zelf een oorlog verslaan, schijt in je broek als de kogels om je oren vliegen en rot van die tv af !!!

Eva, 28 juni 2008, 12:43

Jalousie de jalousie de metier inderdaad!
Hugo’s schrijfsel smaakt als een typisch geval van projectie: jaloers op het succes van Luijendijk
maar te schijterig om dit toe te geven (aan zichzelf “incluis”) bah!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.