— vrijdag 20 maart 2009, 09:05

Weblogger dood in Iraanse cel

Persvrijheidsorganisaties hebben ontzet gereageerd op de dood van de Iraanse weblogger Omidreza Mirsayafi in een gevangenis in Teheran. De weblogger werd in 2008 al eens gearresteerd en kwam na 41 dagen vrij, na het betalen van een borgsom van ruim 72.000 euro. In november 2008 werd hij veroordeeld voor satirische stukken op zijn weblog, dat verder vooral over Perzische muziek en cultuur handelt. "Het is nooit mijn bedoeling geweest iemand te beledigen," schreef Mirsayafi in een e-mail aan Reporters sans Frontières (RSF). In dezelfde mail sprak hij zijn vrees uit voor een langdurig verblijf in de gevangenis. In feburari van dit jaar werd hij opnieuw gearresteerd, maar zonder duidelijke reden. Ook zijn advocaten werden niet van een aanklacht op de hoogte gesteld. Een mede-gevangene, die als dokter is opgeleid, stelt dat Mirsayafi de laatste tijd ernstig depressief was geraakt. Hoewel een doodsoorzaak nog moet worden vastgesteld, wijst veel in de richting van zelfmoord. RSF roept de autoriteiten op Mirsayafi's dood door een onafhankelijke commissie te laten onderzoeken.

Bekijk meer van

Iran

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.