data als kans

— woensdag 28 september 2022, 09:34 | 0 reacties, praat mee

Iran pakt journalist op die dood Mahsa Amedi als eerste meldde

Dagbladverslaggever Hamedi werd vorige week opgepakt, maar heeft nog niet gehoord waar ze precies van wordt beschuldigd.

De Iraanse autoriteiten hebben vorige week journalist Niloufar Hamedi van dagblad Shargh gearresteerd en gevangen gezet in de Evin-gevangenis in Teheran. Hamedi bracht als een van de eersten het nieuws dat een 22-jarige vrouw overleed kort nadat ze was mishandeld door de Iraanse religieuze politie, omdat ze haar hidjab verkeerd zou dragen. Laatste wijziging: 28 september 2022, 09:40

De dood van Mahsa Amedi op 16 september leidde tot felle protesten in Iran en daarbuiten. Er zijn bij demonstraties binnen Iran tientallen mensen omgekomen.

Niloufar Hamedi schreef als een van de eerste vrouwelijke journalisten over de ziekenhuisopname van Amedi. Niet lang daarna overleed Amedi, vermoedelijk na een hersenbloeding vanwege klappen op haar hoofd. Hamedi publiceerde een foto van Amedi’s wanhopige ouders in de gangen van het ziekenhuis.

Kort daarop deed de politie een inval bij Hamedi en namen haar mee naar de Evin-gevangenis. Ze zou daar in eenzame opsluiting zitten, stellen collega’s.

Haar partner zegt dat hij pas na dagenlang aandringen een kort telefoongesprek met haar mocht hebben. Het is onduidelijk waar ze precies van wordt beschuldigd. Hamedi stelt dat ze alleen te horen kreeg dat “het onderzoek tegen haar nog loopt”.

Bekijk meer van

Niloufar Hamedi Iran

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.