vlaams-nedellandse-beurs

— donderdag 14 mei 2020, 09:05 | 0 reacties, praat mee

Iran: journalist krijgt anderhalf jaar cel voor interview met BBC

Teheran, maart 2020. Via informatieborden wordt mensen gewezen op het verspeidingsrisico van corona door handenschudden. | AFP

In Iran is journalist Hassan Fathi van dagblad Ettelaat begonnen aan een celstraf van 18 maanden, nadat zijn beroep vorige week is afgewezen. Fathi sprak in mei 2018 met BBC Persian over de toenmalige verkiezingen. Hij werd daarop prompt opgepakt wegens het verspreiden van leugens en het verstoren van de publieke opinie. Laatste wijziging: 14 mei 2020, 09:07

Het is de tweede keer dat Fathi is opgepakt omdat hij met de BBC sprak. Dat gebeurde eerder in 2011, meldt persvrijheidsorganisatie CPJ. Toen kwam hij na vijf dagen vrij.

Het gevaar van coronabemetting maakt gevangenschap voor het spreken met een buitenlandse zender potentieel een doodstraf, stelt CPJ. Ze roepen de Iraanse autoriteiten op Fathi direct vrij te laten en de aanklachten te laten vallen.

De vrees voor coronabesmetting is niet ongegrond: een Reuters-medewerkster die al jaren vast zit op beschuldiging van spionage is onlangs tijdelijk uit de gevangenis vrijgelaten, meldt Amnesty International.

Bekijk meer van

Iran BBC Persian

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.