training eu starters

— woensdag 23 maart 2022, 14:34 | 0 reacties, praat mee

BBC World Service dient klacht in tegen Iran bij Verenigde Naties

De Britse Wereldomroep BBC World Service heeft bij de Verenigde Naties een zogeheten urgent appeal tegen Iran ingediend vanwege de overweldigende hoeveelheid online geweld en intimidatie jegens vrouwelijke werknemers bij nieuwstak BBC News Persian. Laatste wijziging: 23 maart 2022, 16:48

Het appel volgt op dagelijkse verkrachting- en doodsbedreigingen aan het adres van de journalisten en hun families. Regelmatig worden ter intimidatie familieleden verhoord door de autoriteiten. In andere gevallen worden nepverhalen gecirculeerd over hun seksleven en zijn er actieve pogingen om in te breken op computers en mobieltjes.

Als dat lukt worden op basis van foto’s weer nieuwe verhalen verzonnen. BBC World Service zegt dat hun vrouwelijke journalisten zich noodgedwongen onttrekken aan sociale media of ander openbaar debat en fysiek en mentaal lijden onder de constante aanvallen.

Advocaat Jennifer Robinson, die de BBC bijstaat, zegt dat deze vorm van censuur op basis van geslacht overduidelijk een zaak voor de Verenigde Naties is. “Vrouwonvriendelijk en seksistisch verbaal online geweld en dreigen met fysiek of seksueel geweld richting journalisten is er op gericht om vrouwen offline te dwingen en vrouwelijke journalisten het zwijgen op te leggen”, aldus Robinson.

Het middel van een urgent appeal is bedoeld om Iran tot de orde te laten roepen en hen op te dragen internationale verplichtingen rondom mensenrechten na te komen en daders aan te pakken. De BBC heeft verzocht de aanvallen te bespreken in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, waar Iran overigens geen lid van is. Meer bij BBC Mediacentre

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.