training eu starters

— woensdag 20 mei 2020, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Irak: boze menigte vernielt redactiekantoor Saudische zender MBC

In Irak hebben onbekenden de redactieburelen van de Saudische zender MBC vernield, vermoedelijk vanwege een documentaire waarin een in januari omgekomen Iraakse militaire leider werd gelinkt aan een terreuraanslag in 1981. Persvrijheidsorgansiaties vinden dat Irak te weinig doet om aanvallen op redacties te voorkomen. Laatste wijziging: 20 mei 2020, 09:07

Het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de aanval veroordeeld en een onderzoek toegezegd.

De in de documentaire opgevoerde Abu Mahdi al-Muhandes kwam in januari om bij de Amerikaanse drone-aanval waarbij de hoge Iraanse militair Qasem Soleimani werd gedood. Al-Muhandes zou voor een aanslag verantwoordelijk zijn geweest, waarbij de vrouw van de prominente Syrische dichter Nizer Qabbani werd gedood.

In de documentaire zegt Qabbani dat Al-Muhandes achter de aanslag op de Iraakse ambassade in Beiroet zat, waarbij zijn vrouw omkwam. De uitspraken van Qabbani zijn niet nieuw: de dichter overleed al in 1998.

De schade aan de redactie en apparatuur is volgens MBC aanzienlijk. Aanvallen op redacties komen in Irak vaker voor, het meest recent in oktober vorig jaar.

Bekijk meer van

Irak

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.