— vrijdag 31 oktober 2008, 08:48 | 0 reacties, praat mee

Goocheltruc

Verslaggever Hans Jaap Melissen (Wereldomroep/NOS) is terug in Irak en houdt, ook voor Villamedia, in deze verkiezingsweek zijn weblog bij. Melissen gaat op bezoek bij Amerikaanse militairen. Maar hij ziet vooral ook veel Amerikaanse burgers, die doodsbenauwd zijn dat Obama president wordt. "Als ik uit het Hercules-transportvliegtuig stap kijk ik, een beetje weemoedig, naar het luchthavengebouw van Bagdad International Airport dat verderop ligt. Dat blijft een betere plek om aan te komen, dan hier, aan de militaire kant, ingeklemd tussen mannen en vrouwen in uniform."

Als ik uit het Hercules-transportvliegtuig stap kijk ik, een beetje weemoedig, naar het luchthavengebouw van Bagdad International Airport dat verderop ligt. Dat blijft een betere plek om aan te komen, dan hier, aan de militaire kant, ingeklemd tussen mannen en vrouwen in uniform. Als ex-dienstweigeraar is een ‘embed’  voor mij wellicht een grotere opgave dan voor die journalisten die eigenlijk stiekem zelf gewoon soldaat hadden willen worden. Nee, ik noem geen namen. Maar meestal herken je ze aan hun taalgebruik. Ineens praten ze ook in zoveel mogelijk afkortingen. Of zeggen ze overal “fucking” voor (fucking helicopter, it’s fucking raining today).

Goed, een journalist, is in deze contreien nog redelijk te herkennen. Maar hoe herken je tegenwoordig nog een Amerikaanse militair? Aan het uniform? Niet altijd. Want er lopen in Irak steeds meer zogeheten ‘contractors’ rond. Vaak ex-militairen, die nu als particuliere beveiliger, trainer, of wat dan ook, werk hebben gevonden. Velen lopen gewoon in uniform: zonder strepen, want daar kan je alleen op staan als je hetzelfde werk doet, maar het Pentagon je dus vier keer minder salaris geeft.

Volgens de contractors - meestal McCain-fans - spelen zij vooral een politiek rol. “Het is een truc”, zo vertrouwt een van hen mij toe. “Zo kan Washington straks de troepen zogenaamd verminderen, maar blijven er evenveel Amerikanen over in Irak.”

Bezorgd houden de huurlingen (al mag je ze zo nooit noemen, vinden ze zelf) het nieuws over de verkiezingen in de gaten. Ze zijn niet eens zo bang voor die door Obama beloofde snellere aftocht uit Irak. “Nee, zegt een van hen, we zijn alleen maar niet zo blij met zijn belastingplannen.”

Bekijk meer van

Irak

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.