persveilig seminar

— donderdag 2 februari 2023, 10:43 | 0 reacties, praat mee

Intimidatie door verspreiden privéadres: Kamermeerderheid achter verbod op doxing

Politiebewaking bij de privéwoning van minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) nadat boeren hem regelmatig thuis opzochten.

Naar verwachting stemt een Kamermeerderheid vandaag in met het wetsvoorstel om doxing strafbaar te stellen. Dat is het publiceren van het privéadres van personen via sociale media, teneinde deze te (laten) intimideren. De NOS schrijft dat partijen de noodzaak tot inperken van doxing inzien, maar twijfels hebben over de praktische handhaving van zo'n verbod. Laatste wijziging: 2 februari 2023, 10:49

Een rondgang van NOS langs partijen levert onder meer vragen hoe je bewijst dat intimidatie het doel was achter publicatie van privégegevens (CDA) en de vele legale opties (Kadaster, KvK) om een adres te achterhalen (D66). Ook zou de politie meer werk, maar niet automatisch meer capaciteit heeft na een doxing-verbod.

Het publiceren van het privéadres van agenten, journalisten of wetenschappers wordt in het voorstel gestraft met maximaal 1 jaar.

De SGP wil een hogere straf als het gaat om gegevens van ambtsdragers en de PVV wil uitsluiten dat iemand er met een taakstraf vanaf komt. Meer bij NOS

Bekijk meer van

Tweede Kamer doxing

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.