website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Interview met mobiele telefoon intiemer en kansrijker’

Lars Pasveer — Geplaatst in interview op woensdag 19 juli 2017, 09:01

De Nederlandse 'mojo' Geertje Algera | Shody Careman

De Nederlandse 'mojo' Geertje Algera | Shody Careman

Nieuws

Mensen zijn eerder geneigd mee te werken aan een straatinterview wanneer de journalist enkel met zijn mobieltje filmt, blijkt uit onderzoek door de Finse journalist Panu Karhunen. Een cameraploeg is voor de meesten te intimiderend: slechts 21 procent van benaderd publiek wilde in dat geval meedoen, tegen ruim 33 procent als het enkel om de journalist met zijn telefoon ging.

Karhunen noemt het in zijn onderzoek Closer to the Story? Accessibility and mobile journalism een opmerkelijk verschil en het bewijs dat ‘mobiele journalistiek’ intiemer en daardoor dichter op de huid van de geïnterviewde kan zitten. Er werden 400 voorbijgangers benaderd, deels door een journalist met enkel een mobieltje, anderen weer met door een journalist met cameraman (plus professionele camera).

Karhunen wijst erop dat mobiele journalistiek in emotionele setting beter kan werken, zoals gesprekken met getraumatiseerde vluchtelingen of slachtoffers van seksueel geweld. De huidige telefoons hebben wel technische nadelen ten opzichte van professionele camera’s: de prestaties bij slecht licht vallen tegen en optische zoom (waarbij beeldkwaliteit in stand blijft) is momenteel zeer beperkt.

Voor het rapport interviewde Karhunen ook elf mobiele journalisten, waaronder de Nederlanders Geertje Algera (die Villameda in 2015 sprak over haar mobiele journalistiek) en Wytse Vellinga die werkt voor Omrop Fryslân. Meer bij Reuters Institute

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.