word actief nvj klein

— vrijdag 12 juni 2020, 14:36 | 0 reacties, praat mee

Internet Archive stopt met de noodbibliotheek

Het Internet Archive stopt eerder dan gepland met het ongelimiteerd digitaal uitlenen van e-boeken via de zogeheten noodbibliotheek. Dat besluit volgt nadat eerder deze week vier uitgevers de non-profitorganisatie aanklaagden wegens auteursrechtenschending. Laatste wijziging: 12 juni 2020, 14:52

In een blog schrijft oprichter Brewster Kahle dat, naar aanleiding van de rechtszaak, het oneindig uitlenen van e-boeken vanaf 16 juni wordt stopgezet. Oorspronkelijk zou dat pas twee weken later zijn, op 30 juni.

Het Internet Archive versoepelde in maart in verband met de coronacrisis de beperkingen op de collectie van gescande boeken. Op die manier hoopte de organisatie ondersteuning bij onderwijs op afstand, onderzoeksactiviteiten en intellectuele stimulatie te kunnen bieden tijdens de ‘lockdown’. Normaliter kan slechts een iemand een titel bekijken, maar door het het opheffen van de uitleenbeperking kon een boek oneindig vaak worden uitgeleend.

Tot woede van de vier uitgevers Hachette, HarperCollins, John Wiley & Sons en Penguin Random House. Zij stellen dat het beschikbaar stellen van 1,3 miljoen boeken een opzettelijke inbreuk is op het auteursrecht en daarmee niet anders dan de activiteiten van ‘gewone’ piratenwebsites.

Vanaf 16 juni wordt de wachtlijst daarom weer ingesteld. Het Internet Archive hoopt dat daarmee de rechtszaak ook van de baan is. “We zijn nu allemaal met het internet verbonden en worden overspoeld met misinformatie en desinformatie - om deze te bestrijden hebben we allemaal meer dan ooit toegang tot boeken nodig. Om dat te bereiken hebben we samenwerking nodig tussen bibliotheken, auteurs, boekverkopers en uitgevers. Laten we een digitaal systeem bouwen dat werkt.”

Lees ook:
Uitgevers klagen Internet Archive aan voor auteursrechtenschending (8 juni 2020)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.