— maandag 8 juni 2020, 15:14 | 0 reacties, praat mee

Uitgevers klagen Internet Archive aan voor auteursrechtenschending

© Internet Archive

Uitgevers hebben de non-profitorganisatie Internet Archive voor auteursrechtenschending aangeklaagd. Hachette, HarperCollins, John Wiley & Sons en Penguin Random House beschuldigen de archiefsite van "piraterij", omdat het bedrijf via een digitale bibliotheek e-boeken uitleent aan een oneindig aantal personen tegelijk.

Het Internet Archive versoepelde in maart in verband met de coronacrisis de beperkingen op de collectie gescande boeken. Normaal gesproken stelt de bibliotheek van Internet Archive beperkingen op voor de distributie van de 1,4 miljoen boeken waarop momenteel auteursrecht rust, waardoor slechts één lezer tegelijk een titel kan bekijken. Het biedt ook onbeperkt 2,5 miljoen boeken in het publieke domein, meldt Smithsonian. Maar eind maart nam de non-profitorganisatie de controversiële beslissing om wachtlijsten te verwijderen en de ‘National Emergency Library’ te creëren. Middels de noodbibliotheek stelde de archiefsite ruim 1,3 miljoen boeken beschikbaar zodat studenten en leerlingen konden blijven leren in quarantaine.

De uitgevers stellen in een gezamenlijke klacht (pdf) dat het beschikbaar stellen van 1,3 miljoen boeken een opzettelijke inbreuk is op het auteursrecht en daarmee niet anders dan de activiteiten van ‘gewone’ piratenwebsites. Meer bij TorrentFreak / Smithsonian / NU.nl / Internet Archive

Bekijk meer van

Internet Archive

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.