banner anp

— vrijdag 28 oktober 2016, 14:03 | 0 reacties, praat mee

Internationale diplomatie moet Raif Badawi redden

© ANP

De verdediging van Raif Badawi stapt naar de Verenigde Naties (VN) om middels internationale diplomatie Saudi-Arabië zo ver te krijgen de Saudische blogger vrij te laten, nu een Canadese bemiddelingspoging is mislukt

Zijn gezin kreeg 18 oktober asiel in Canada en de minister van Buitenlandse Zaken Stephane Dion heeft daarna gevraagd om de vrijlating van Raif Badawi, maar kreeg nul op het rekest.

Badawi zit al sinds 2012 vast. Hij werd veroordeeld tot duizend zweepslagen en tien jaar cel voor het opstarten van een online discussieforum, waar onder meer over religie werd gesproken. In 2015 volgde de eerste stokslagen, wat Saudi-Arabië op veel internationale kritiek kwam te staan.

De organisatie achter de Raif Badawi Foundation en Badawi’s vrouw Ensaf maken zich nu klaar om in december iets aan de Verenigde Naties te geven waarmee druk op Riyad kan worden uitgeoefend, zo vertelt Evelyne Abitbol, mede-oprichter van de Foundation aan Newsweek. Wat dat precies is kan nog niet openbaar worden gemaakt. Ensaf Badawi heeft al eerder bij de Verenigde Naties om aandacht gevraagd voor haar man. Of dit gaat helpen is nog maar de vraag. Saudi-Arabië is ook lid van de VN.

Raif Badawi’s advocaten zijn in ieder geval van plan om aan de Canadese premier Justin Trudeau te vragen of hij bij de Saudische koning Salman bin Abdul Aziz al-Saud een verzoek tot clementie voor de blogger wil overbrengen.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.