website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Internationaal protest tegen sleepnet Duitse Bundesnachrichtendienst

Lars Pasveer — Geplaatst in bron op Tuesday 30 January 2018, 15:47

Het logo van de Duitse Bundesnachrichtendienst (BND)

Het logo van de Duitse Bundesnachrichtendienst (BND)

Nieuws Een groep buitenlandse journalisten, één Duitse collega en de Nederlander Paul van Gageldonk (voorheen De Limburger) hebben geklaagd over de gevolgen van een recent vernieuwde afluisterwet van de Duitse inlichtingendienst Bundesnachrichtendienst (BND). De wet zou ongrondwettelijke elementen bevatten.

De tekst in delen van de wet zou zo vaag en algemeen zijn, dat het overal op van toepassing kan zijn - in het Duits met Gummiparagraf aangeduid - tekst zo flexibel als rubber. Ook zouden Duitse journalisten via een omweg toch in de sleepnetten van de BND terecht komen, ondanks dat het in Duitsland verboden is om journalisten af te luisteren.

Een keur aan digitale burgerrechtenbewegingen, Duitse journalistenbonden DJU en DJV en onderzoeksjournalistieke organisaties steunen de klacht bij het BND. Naast de ‘rubberen tekst’ van de afluisterwet maakt de BND menselijke grondrechten afhankelijk van de nationaliteit, stellen de klagers.

Reporters sans Frontières (RSF), dat de aanklacht ook steunt, stelt dat iedereen die geen EU-burger is “quasi vogelvrij” wordt verklaard door de wet, die in 2016 werd vernieuwd. De BND mag dan binnen Duitsland officieel geen journalisten afluisteren of tot doelwit maken, maar met hulp van gegevens van bevriende inlichtingendiensten kan er toch een volledig beeld worden opgebouwd, stellen de klagers.

In 2017 lekte uit dat de BND sinds 1999 minstens vijftig telefoon- en faxnummers en mailadressen van journalisten of redacties heeft getapt. Der Spiegel meldde bijzondere aandacht van de BND voor correspondenten en medewerkers van BBC World Service, de Britse wereldomroep. Ook het hoofdkwartier van de BBC in Londen zou doelwit zijn geweest.

DJV-secretaris Frank Überall noemt het tegenover de Duitse nieuwssite Heise “onacceptabel dat al het dataverkeer vanuit het binnenland naar het buitenland wordt gecontroleerd”. Volgens Überall staat de persvrijheid door de Duitse sleepwet onder druk.

De Nederlandse Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) werd recent vernieuwd om de inlichtingendiensten hier ook meer bevoegdheden te gunnen. De wet is de Tweede en Eerste Kamer gepasseerd, zonder speciale bescherming voor journalisten en hun bronnen. Er wordt op 21 maart aanstaande een raadgevend referendum over de Wiv gehouden.

De regeringspartijen hebben aangekondigd die uitslag bij voorbaat te negeren en wonnen eind vorig jaar voor de Wiv een Big Brother Award. Het kabinet is daarnaast van plan het raadgevend referendum af te schaffen.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.