word studentlid

— dinsdag 16 juni 2020, 11:45 | 0 reacties, praat mee

Intelligentie op een chip: de camera kijkt mee

Intelligentie op een chip: de camera kijkt mee
De IMX500 en IMX501 en de beoogde inzet als boodschappenjongens | Sony

Sony heeft een tweetal nieuwe hoge-resolutie beeldsensoren gepresenteerd, de IMX500 en IMX501, die zijn voorzien van kunstmatige intelligentie. Dat klinkt alsof de Terminator nu echt binnenkort aanklopt, maar het gaat om chips die vooralsnog zijn bedoeld voor commerciële en industriële toepassingen.

De chips kunnen bijvoorbeeld herkennen of een schap leeg begint te raken. Of waar een product zich in een fysieke ruimte bevindt (op een loopband bijvoorbeeld) of wanneer - actueel in tijden van corona - een potentieel gevaarlijke situatie dreigt te ontstaan, omdat er te veel mensen bij elkaar komen.

Door een deel van die intelligentie op de chip te integreren versus het beeld eerst naar de cloud te sturen voor verwerking wordt tijdswinst behaald,aldus Sony. Hoewel deze chips niet zijn gemaakt voor mobieltjes, is het goed mogelijk dat nazaten van de IMX-serie daar uiteindelijk in opduiken.

Apple en Google hevelen de laatste jaren steeds vaker rekenkracht over van datacenters naar de steeds krachtiger mobiele telefoons en slimme speakers.
“Uiteraard kan het AI-model in een bepaalde camera opnieuw geprogrammeerd worden, van één die heatmaps opspoort naar één die consumentengedrag vaststelt”, ronkt het persbericht. Goed. Tóch een tikje dystopie.

HBO’s Last Week Tonight wijdde afgelopen zondag een groot deel van de uitzending aan de risico’s van gezichtsherkenning en de ronduit schokkende bedrijfspraktijken van het bedrijf Clearview. Dat plukte miljarden foto’s van sociale media voor hun commerciële gezichtendatabase, ondanks dat dit illegaal is en ondanks meerdere sommaties van onder meer Facebook en Twitter om daarmee te stoppen.

Het lijkt gegarandeerd dat jouw snuit, indien ooit op internet gezet, bij Clearview al is geïndexeerd. Bekijk vooral (tegen 13:55) een demonstratie van de database aan een journalist, die zijn eigen gezicht leende voor de demo.

 

Bekijk meer van

Last Week Tonight

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.