— donderdag 5 december 2013, 14:36

Initiatiefwet Wob-vervanger ingediend

GroenLinks en D66 hebben het voorstel voor een vervanging van de huidige Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) officieel ingediend. De initiatiefwet zoals voorgesteld moet onder meer transparantie en snelheid opleveren. Op dit moment kunnen Wob-verzoeken lang slepen en uiteindelijk toch op niets uitdraaien. De mogelijkheid van een dwangsom door de vragende partij verdwijnt in het voorstel. Volgens de politiek leidde de vergoeding bij vertraging tot 'beroepswobbers' die het niet om informatie maar om incasseren van vergoedingen ging. De vergoedingen - omslagen naar inwonersaantal - vallen overigens mee. Laatste wijziging: 22 april 2014, 17:05

Wob-kenner Roger Vleugels is op Twitter positief over de verkorting van de beslistermijn maar wijst erop dat de ‘krakkemikkige’ bezwaarprocedure niet wordt aangepakt. Ook noemt Vleugels het huidige voorstel in zijn speciale nieuwsbrief Fringe Special “een mager aftreksel van het GL voor- stel van 5 juni 2012.”

Dat internationale standaarden over toegang tot documenten, die indertijd onder meer op aangeven van Nederland in het zogeheten Verdrag van Tromsø zijn opgenomen, zijn niet in dit wetsvoorstel vertaald. Dit betreurt de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) ook. De organisatie is lang pleitbezorger van een verbetering van de wet. In een reactie noemt de NVJ dat een gemiste kans.

De NVJ is blij met de komst van een informatiecommissaris, een functie die onder de Nationale Ombudsman komt te vallen. NVJ-secretaris Thomas Bruning: “Een informatiecommissaris kan meer werk gaan maken van een betere toepassing van de wet in de praktijk. Juist in de lokale praktijk, bijvoorbeeld lokaal, gaat het vaak mis doordat Wob-ambtenaren onvoldoende onafhankelijk kunnen opereren en onvoldoende vrijgemaakt worden voor dit werk. De ambitie voor meer actieve openbaarheid past in deze lijn.”

De voorstellen betekenen verder dat koepelorganisaties, bedrijven als ProRail, de Nederlandse Spoorwegen maar ook de Tweede Kamer onder deze wet gaan vallen. De drempel daarbij is of de organisaties meer dan 100.000 euro aan belastinggeld ontvangen.

Het voorstel zal na schriftelijke rondes, vermoedelijk tegen de lente volgend jaar in de Tweede Kamer worden besproken.

Bekijk meer van

wob WOB WOB

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.