Initiatiefwet Wob-vervanger ingediend
GroenLinks en D66 hebben het voorstel voor een vervanging van de huidige Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) officieel ingediend. De initiatiefwet zoals voorgesteld moet onder meer transparantie en snelheid opleveren. Op dit moment kunnen Wob-verzoeken lang slepen en uiteindelijk toch op niets uitdraaien. De mogelijkheid van een dwangsom door de vragende partij verdwijnt in het voorstel. Volgens de politiek leidde de vergoeding bij vertraging tot 'beroepswobbers' die het niet om informatie maar om incasseren van vergoedingen ging. De vergoedingen - omslagen naar inwonersaantal - vallen overigens mee.
Wob-kenner Roger Vleugels is op Twitter positief over de verkorting van de beslistermijn maar wijst erop dat de ‘krakkemikkige’ bezwaarprocedure niet wordt aangepakt. Ook noemt Vleugels het huidige voorstel in zijn speciale nieuwsbrief Fringe Special “een mager aftreksel van het GL voor- stel van 5 juni 2012.”
Dat internationale standaarden over toegang tot documenten, die indertijd onder meer op aangeven van Nederland in het zogeheten Verdrag van Tromsø zijn opgenomen, zijn niet in dit wetsvoorstel vertaald. Dit betreurt de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) ook. De organisatie is lang pleitbezorger van een verbetering van de wet. In een reactie noemt de NVJ dat een gemiste kans.
De NVJ is blij met de komst van een informatiecommissaris, een functie die onder de Nationale Ombudsman komt te vallen. NVJ-secretaris Thomas Bruning: “Een informatiecommissaris kan meer werk gaan maken van een betere toepassing van de wet in de praktijk. Juist in de lokale praktijk, bijvoorbeeld lokaal, gaat het vaak mis doordat Wob-ambtenaren onvoldoende onafhankelijk kunnen opereren en onvoldoende vrijgemaakt worden voor dit werk. De ambitie voor meer actieve openbaarheid past in deze lijn.”
De voorstellen betekenen verder dat koepelorganisaties, bedrijven als ProRail, de Nederlandse Spoorwegen maar ook de Tweede Kamer onder deze wet gaan vallen. De drempel daarbij is of de organisaties meer dan 100.000 euro aan belastinggeld ontvangen.
Het voorstel zal na schriftelijke rondes, vermoedelijk tegen de lente volgend jaar in de Tweede Kamer worden besproken.