banner festival 23

— vrijdag 28 november 2008, 11:39

Vervanger voor WOB-regeling van tafel

Er komt geen verregaande vervanging voor de huidige Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB), heeft minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken besloten. Een reeks voorstellen, op basis van een onderzoek van de Wageningse hoogleraar recht en bestuur Bernd van der Meulen naar een algemene ‘Wet Overheidsinformatie’, is daarmee in de prullenbak beland, schrijft Trouw. Van der Meulen bepleitte een informatieplicht voor alle overheidsorganen, waaronder ook de rechterlijke macht en toezichthouders als de Nederlandsche Bank. De WOB beperkt zich tot bestuursorganen. Verder zou er een openbaar register van overheidsdocumenten moeten komen. Ook dat voorstel lijkt gesneuveld. Ter Horst heeft aangekondigd “bruikbare onderdelen” in de huidige WOB onder te brengen. Journalisten die via de WOB aan overheidsstukken willen komen, klagen dat inzage veelal geweigerd wordt op vage uitzonderingen als nationale veiligheid en privacy. Bovendien nemen instanties langer de tijd dan wettelijk is toegestaan.

Laatste wijziging: 28 november 2008, 12:39

Bekijk meer van

WOB wob

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.