word studentlid

— dinsdag 9 mei 2017, 13:55 | 0 reacties, praat mee

Informatiebijeenkomst over overnameplan weekbladen HMC door BDU

Informatiebijeenkomst over overnameplan weekbladen HMC door BDU

De NVJ en andere vakorganisaties organiseren dinsdag 9 mei een informatiebijeenkomst over de plannen van de Telegraaf Media Groep (TMG) om 48 weekbladen van HMC te verkopen aan BDUmedia, onderdeel van Koninklijke BDU in Barneveld. De NVJ zal tijdens de bijeenkomst reacties peilen en vragen beantwoorden. Laatste wijziging: 9 mei 2017, 16:58

NVJ stelt dat wat de journalisten van HMC betreft wordt vastgehouden aan toepassing van de cao UB (voor de bijzondere journalistieke bepalingen functiegroep 16A van de cao UB deel 2), ook al wordt er bij BDU anders gewerkt dan bij HMC. BDU kent andere functies (een uitzondering in de cao Uitgeverijbedrijf) en wil de journalisten die over gaan, indelen in de “functiegroep BDU-media”.

Deze functiegroep is een uitzonderingssituatie in de cao die enkele jaren geleden is ontstaan toen BDU zich organiseerde volgens het model van het zogenoemde Contenthuis. Het grote verschil tussen het Contenthuis van BDU en de functieomschrijvingen (2016) van de cao UB artikel 16A h-a-h is dat de journalisten van BDU niet meer zelf inhoud creëren maar uitsluitend nog redigeren, verzamelen, dirigeren en netwerken onderhouden. De inhoud wordt gemaakt door freelance journalisten.

Het Contenthuis wordt volgens de NVJ niet als onverdeeld positief ervaren in de journalistieke praktijk. Ook dat is voor NVJ een reden om de HMC journalisten niet direct in het Contenthuis van BDU geplaatst te willen zien. Immers zij hebben van rechtswege de aanspraak om hun huidige arbeidsvoorwaarden mee te nemen naar de verkrijgende onderneming. Dat zal betekenen dat er bij BDU dan voor de korte termijn voor de huis-aan-huisbladjournalisten twee journalistieke regimes zullen gaan gelden: het BDU Contenthuis voor de zittende populatie en de cao UB functiegroep 16A voor de journalisten die vanuit HMC binnenstromen.

Voor de dreigende boventalligheid voor de HMC journalisten bij BDU maakt een en ander geen verschil: BDU heeft aangekondigd de verkregen bedrijfsonderdelen te gaan reorganiseren naar het eigen organisatiemodel. Dat zal een aantal boventalligen met zich mee brengen, die in ieder geval volgens het Sociaal Plan TMG (1 januari 2016- 30 juni 2017) zullen afvloeien.

 

Bekijk meer van

Werk NVJ HMC BDU arbeidsvoorwaarden

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.