— donderdag 4 februari 2021, 09:30 | 0 reacties, praat mee

India bedreigt Twitter-werknemers met celstraf na deblokkering honderden accounts

2018: Twitter-topman Dorsey op bezoek bij studenten van het Indian Institute of Technology in New Delhi. Het bedrijf ligt op ramkoers met de Indiase overheid. | AFP

Het sociale netwerk Twitter ligt overhoop met de Indiase regering, nadat het platform honderden accounts heeft hersteld die het eerder op last van de overheid had geblokkeerd. Het betrof accounts van activisten, politiek commentatoren, een acteur en een onderzoeksjournalistiek platform.

Gisteren stuurde de overheid een nieuw dwangbevel, met de eis alle betroffen accounts opnieuw te sluiten, meldt BuzzFeed News. De overheid dreigt individuele medewerkers van Twitter India met juridische stappen, als aan het bevel geen gehoor wordt gegeven.

De accounts werden indertijd geblokkeerd vanwege kritiek op premier Modi en zijn beleid. De regering zegt dat de accounts desinformatie verspreiden. Twitter stelt dat de tweets onder de vrijheid van meningsuiting vallen en belangrijk zijn voor het publieke debat.

Twitter-werknemers in India zouden tot zeven jaar celstraf kunnen krijgen als ze niet meewerken, waarschuwt de overheid. BuzzFeed concludeert dat Twitter in een lastig parket zit: als de accounts opnieuw op zwart gaat werkt het bedrijf actief mee aan onderdrukking van afwijkende geluiden in India. Tegelijk draait niets doen uit op een juridische en politieke strijd in een grote markt.

De Indiase overheid zet vaker internetblokkades in als drukmiddel. In regio’s waar boeren deze week protesteerden tegen aangekondigde agrarische hervormingen werd het internet volledig uitgezet. De eerste blokkades voor 48 uur zijn al eens verlengd.

Het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken stelt tegenover CNN dat de maatregel nodig is om de openbare veiligheid te garanderen en een acute noodsituatie te voorkomen.

Bekijk meer van

Twitter India

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.