banner festival 23

— maandag 26 april 2010, 07:56 | 0 reacties, praat mee

In Turkije reiken tentakels van Erdoğan ver

WEBLOG Een maand in Turkije betekent opnieuw een ontmoeting met de Turkse media. En zo vind ik mezelf ineens om 3 uur ’s nachts op de bank ademloos een debat volgen op de staatszender TRT over de wijziging van de grondwet. Een debat dat meer over de vorm dan over de inhoud gaat. De regerende AKP wil een deel van de ondemocratische grondwet wijzigen. Deze grondwet stamt uit 1982, toen er militairen aan de macht waren. Ze ontwierpen de grondwet niet uit de behoefte om de bevolking te beschermen, maar juist om de overheid tegen de bevolking te beschermen. Laatste wijziging: 26 april 2010, 13:20

Dat deze grondwet in de prullenbak wordt gegooid, is volledig terecht.

Maar wat er nu gebeurt, is dat de AKP in haar voorstellen uitsluitend gericht is op het veiligstellen van de eigen positie. Dus geen grondwet met meer democratische principes; de grondwet moet als safehouse dienen tegen het leger en de oude garde. Bijvoorbeeld: een rechter kan in dit voorstel een politieke partij niet zelfstandig verbieden. Daarvoor is toestemming nodig van het parlement. Een eigen vleeskeuring dus, waarmee de gerechtelijke macht onderdeel wordt van de politiek.

Frappant is het argument dat de AKP gebruikt. ‘In Europa is dit ook zo.’ Welk voorbeeldland ze in gedachte hebben, is onbekend. Misschien Italië? Dat zou niet zo vreemd zijn, gezien het feit dat premier Erdoğan en Berlusconi goede vrienden zijn. Erdoğan heeft een hoop geleerd van Berlusconi, met name over de omgang met de media.

Sinds Erdoğan aan de macht is, heeft er een bezitsverschuiving in de media plaatsgevonden. Een groot deel van de Turkse media is direct of indirect in handen van de AKP. Erdoğans familie en partijgenoten zijn ineens mediamagnaten geworden. Een van de grootste mediaconcerns,  ATV/Sabah, is bijvoorbeeld voor een koopje in handen gekomen van de zwager van Erdoğan.

ATV/Sabah’s vorige eigenaar was beschuldigd van fraude, waarna de overheid het concern in beslag nam. Erdoğans zwager leek de meest veilige opvolger. Alle media onder dit concern worden door critici ‘de meelopers’ genoemd, een nieuwe term voor slaafse, aan de regering hangende journalistiek. Erdoğan heeft hiermee zijn eigen zelfverheerlijking gegarandeerd.

Maar de tentakels van Erdoğan reiken verder dan alleen zijn familieconcerns. Een voorbeeld: tijdens een persconferentie dicteerde Erdoğan op een briefje een vraag die een journaliste van een overheidspersagentschap moest stellen, zodat hij vrijelijk zijn stokpaardjes kon loslaten. Deze journaliste bleek overigens een dochter van de minister van Cultuur.

Erdoğan is ook slim in het uitschakelen van zijn ‘vijanden’. Zo heeft hij na een ruzie via de belastingdienst het Doğan-mediaconcern laten aanslaan voor ruim 350 miljoen euro. Journalisten van Doğan hadden kritisch bericht over vermeende fraudepraktijken van de AKP, iets dat tot grote woede leidde bij Erdoğan. Het Doğan-mediaconcern is inmiddels zeer terughoudend geworden in zijn berichtgeving, waarmee Erdoğan opnieuw waakhonden aan de leiband heeft gekregen.

Het debat over de grondwetherziening wordt door TRT integraal uitgezonden. Deze nacht gaat het scherm niet op zwart, hetgeen betekent dat er geen ruzie in het parlement ontstaat. Regelmatig vinden er schermutselingen plaats in de Turkse Tweede Kamer. Dan vliegen de leden elkaar letterlijk naar de strot. TRT zet het scherm dan onmiddellijk op zwart, op last van het mediacommissariaat RTÜK, dat door de regering benoemd is.

Gelukkig zijn er op zulke momenten wakkere fotografen aanwezig, die ons de volgende dag in sommige kranten de vuisten tonen van boze parlementariërs of elkaar naar de keel grijpende mannen. Voor ruziënde AKP’ers moet je dan geen AKP-gelieerde krant kopen, want die foto’s worden niet afgedrukt.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.