banner festival 23

— woensdag 2 juni 2021, 09:12 | 0 reacties, praat mee

In opspraak geraakte Van Lienden stapt uit jury Anne Vondelingprijs

Van Lienden in 2016, bij de opening van het toenmalige DWDD Popup Museum | ANP

Sywert van Lienden heeft zich vorige maand teruggetrokken uit de jury van de de Anne Vondelingprijs, de jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse politieke journalistiek. Van Lienden is in opspraak gekomen nadat hij forse winsten maakte met een als vooral ideeël afgeschilderde import van mondkapjes, op het hoogtepunt van de coronacrisis. Laatste wijziging: 2 juni 2021, 17:21

Onderzoek van Follow The Money (FTM) onthulde een structuur om zo’n 9 miljoen aan winst naar een persoonlijk holdingbedrijf te sluizen. Iets dat “volgens experts vaak bedoeld is om vermogen onzichtbaar te houden voor de buitenwereld”, aldus FTM.

Minster van Ark (Medische Zorg) stelt op Kamervragen dat de deal voldeed aan de voorwaarden. Van Lienden stelt tegenover Nieuwsuur dat er een mythe is ontstaan dat er om-niet werd gewerkt. Dat zou slechts voor de organisatie hebben gegolden die als ‘Hulptroepen’ werd gelanceerd.

In diverse tweets deed Van Lienden voorkomen alsof er geen winstoogmerk was. Hij zinspeelt op een maatschappelijke bestemming van de negen miljoen winst, maar hield een slag om de arm, nu zijn mediacarrière mogelijk onherstelbaar beschadigd raakt.

Dat Van Lienden, zelf onderwerp van politieke journalistiek, deel uitmaakt van de jury van een prijs voor politieke journalistiek wekte verbazing. De pagina op de website van de Anne Vondelingprijs meldt dat Van Lienden zich heeft teruggetrokken. Dat zou al vorige maand zijn gebeurd.

De uitreiking van de Anne Vondelingprijs loopt door de controverse geen vertraging op. De winnaar wordt later deze maand bekend gemaakt.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.