Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 31 januari 2019, 11:13 | 0 reacties, praat mee

NDP Nieuwsmedia vindt btw-stuk Follow The Money ‘tendentieus’

ANP

Branchevereniging van uitgeverijen NDP Nieuwsmedia noemt een recent artikel van Follow The Money (FTM) over de wijze waarop sommige uitgevers btw-afdracht interpreteren 'onjuist en tendentieus'. FTM stelde dat door creatief om te gaan het verschil tussen papieren nieuws (dat onder het lage btw-tarief valt) en digitaal nieuws (hoog) uitgevers de eigen btw-afdracht handig weten te drukken. Laatste wijziging: 31 januari 2019, 14:47

Volgens FTM is de Persgroep het creatiefst waar het de interpretatie van deze verdeelsleutel betreft, vastgelegd in de zogenoemde convenant-formule van de Belastingdienst. Met ingang van het nieuwe jaar stegen de abonnementskosten van kranten.

NDP Nieuwsmedia zegt dat er binnen dat convenant drie mogelijke vormen zijn afgesproken, maar dat FTM alleen de formule beschrijft die uitgevers juist het minst vaak gebruiken om hun btw te splitsen. “De conclusies die de auteur van Follow The Money vervolgens trekt zijn daarom onjuist en tendentieus”, vindt de brancheorganisatie.

Uitgevers hopen dat uiteindelijk álle journalistieke producties, ongeacht print of digitaal, onder het lagere btw-tarief van 9 procent komen te vallen. Liever willen ze een nultarief, zoals dat bijvoorbeeld in België voor printuitgaven van toepassing is.

Er wordt op Europees niveau al jaren gesproken over een gelijktrekking van btw op publicaties, ongeacht of die digitaal of in print verschijnen. Journalistieke platforms die enkel op internet actief zijn moeten hun abonnees het hoge tarief rekenen, wat een ongelijk speelveld oplevert.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.