persveilig seminar

— woensdag 13 juni 2012, 09:30

In Memoriam Tom Kamara (1949-2012)

Laatste wijziging: 13 juni 2012, 11:44

Eind jaren ‘80 kwam Tom Kamara, hoofdredacteur van de Liberiaanse krant The New Democrat, in Nederland terecht. Toenmalig dictator Samuel Doe, over wie Kamara kritisch had geschreven, had hem in de cel gestopt. Kamara wist te ontsnappen maar daarna wilde Doe hem ontvoeren en alsnog diep in de jungle ombrengen. Kamara vluchtte met een vals paspoort naar zijn broer in Amerika maar werd op Schiphol opgepakt. De Limburgse Jacques Keiren en pater Geert Bles konden Kamara’s identiteit bewijzen met een artikel uit de New African over zijn ontsnapping. In totaal zou Kamara – met tussenpozen – acht jaar in Nederland verblijven.

Zodra Doe was vermoord en de West-Afrikaanse vredesmacht Ecomog de hoofdstad Monrovia had overgenomen, keerde Kamara begin jaren ‘90 terug. ‘My mind was always in Liberia, here I can contribute more to my society than anywhere else’, zei hij in een interview met de VPRO-radio. Niet lang na zijn thuiskomst werd Kamara bij een gevecht in zijn been geschoten. Ook over vredesmacht Ecomog had hij kritisch geschreven. Met hevig geïnfecteerde wonden kwam hij via het Rode Kruis – weer – in Limburg terecht.

Zodra hij weer kon lopen ging hij terug naar Liberia. In 1993 rolden de eerste New Democrats van de persen. Bij de laatste slag om Monrovia, in april 1996, brandden rebellen het New Democrat-gebouw af. Toen ex-rebellenleider Charles Taylor – in mei veroordeeld tot 50 jaar gevangenis vanwege oorlogsmisdaden in buurland Sierra Leone – een jaar later tot president werd gekozen, moest Kamara alweer halsoverkop zijn moederland ontvluchten. Hij stond bijna bovenaan Taylors dodenlijst.

Nadat de rest van de redactie in 2000 naar Ghana was gevlucht, verscheen The New Democrat onder leiding van Kamara in Nederland alleen nog op internet. Pas toen Taylor in 2003 gedwongen werd af te treden kon er aan een papieren krant worden gedacht. Twee jaar later werd de krant weer gedrukt (onder andere met steun van de Nederlandse organisaties Free Voice en OneMen). Nobelprijswinnares president Ellen Johnson Sirleaf bood Kamara een hoge functie aan. Hij weigerde want hij wilde als onafhankelijk journalist zijn strijd tegen sociale ongelijkheid voortzetten.

Na zijn dood verscheen op maandag 11 juni een laatste opiniestuk van zijn hand: ‘Als democratie een gratis-voor-sommigen systeem is onder de “wet” die de regering en zijn functionarissen toestaat zichzelf ten koste van de bevolking vet te mesten wordt er een demon gecreëerd die vroeg of laat geslacht zal worden… It is an endangered society.

Op 8 juni is Tom Kamara in een Brussels ziekenhuis overleden. Door sommigen wordt hij nu al een ‘legendarisch journalist’ genoemd.

Jacqueline Maris

Zie ook de condoleances na zijn dood

 

Bekijk meer van

Carrière

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.