training eu starters

— maandag 18 augustus 2014, 17:24

Lida Iburg overleden (1945-2014)

Laatste wijziging: 19 augustus 2014, 12:18

Bekend landelijk en regionaal programmamaakster Lida Kombrink-Iburg is zondag 10 augustus in haar woonplaats Rotterdam op 69-jarige leeftijd overleden. Zij leed aan longkanker.

In de overlijdensadvertentie in de Volkskrant schrijft echtgenoot Hans Kombrink over haar: ‘Zij was een regisseur en registrator van het leven. Ze had een groot gevoel voor humor, een innerlijke kracht en heeft beide tot het eind behouden. Human interest, vriendschap en brede interesses waren kenmerkend voor haar. Ze heeft van het leven genoten.’ Kombrink was jarenlang wethouder (PvdA) in Rotterdam en later staatssecretaris.

In Rotterdam stond Lida Iburg bekend vanwege haar sterke maatschappelijke betrokkenheid, onder meer als voorzitter van de Commissie van Toezicht van FPC de Kijvelanden. Zij heeft zich in de functie jarenlang ingezet voor de goede opvang van slachtoffers van huiselijk geweld. Bij Radio Rijnmond wordt zij herinnerd als ‘zeer bevlogen programmamaakster met een uitverkoren radiostem’. Zo maakte zij voor de regionale radiozender vele afleveringen voor ‘Standplaats’ en voor ‘Muziek en Emoties’, met bekende Rijnmonders. Samen met Saskia Stuiveling trok Iburg als jurylid mede de kar bij de jaarlijkse uitreiking van de Rotterdamse Persprijs.

Lida Iburg werd vooral landelijk bekend als redacteur en producer in de VARA’s Goed Nieuws Show van Sonja Barend. In 1984 maakte zij in Hilversum de overstap naar de VPRO-radio voor de programma’s ‘Het Spoor’ en ‘Het Spoor Terug’. Vooral historische documentaires, over onder meer de Watersnoodramp, de Korea-oorlog en de Hongerwinter. Met een documentaire over zelfdoding bij jongeren won zij samen met Katrien de Klein de J.B. Broeksz-prijs met het programma ‘De Verloren Toekomst’.

Bij de VPRO gaf zij samen met nieuwe collega’s gestalte aan de groei van het radio- en tv-station van C- naar B-omroep. Lida Iburg heeft vanaf het begin van de tachtiger jaren haar hart en ziel gewijd aan diepgravende documentaires. Daarnaast was zij altijd inzetbaar in de meest brede zin als algemeen radiomaakster. Zoals de vele interviews en reportages die zij met veel liefde maakte voor het legendarische programma ‘Het Gebouw’. Verder deed zij Marathoninterviews met onder meer Wijnie Jabaay en Hans Galjaard. Andere radiosuccessen behaalde ze met programma’s als Aardse Zaken en Madiwodo. In 2002 verliet zij voorgoed de VPRO.

In het Rotterdamse journalisten- en culturele wereldje zal zij node worden gemist wegens haar jarenlange stralende aanwezigheid bij onder meer Film International en Poetry International. Voor vele jonge radio- en programmamakers was Lida Iburg een boegbeeld. Net als vele oudere collega’s van haar generatie hield zij vooral van gezelligheid met een goed glas wijn en bijbehorende sigaret.

In een rouwadvertentie eveneens deze week in de Volkskrant schrijven haar talloze Rotterdamse vrienden: ‘Ze was de verpersoonlijking van onvoorwaardelijke vriendschap. Wij voelen ons bevoorrecht dat we allen zo lang in haar nabijheid mochten zijn. We bewonderen haar partner Hans Kombrink, haar trouwe metgezel, voor alle zorg en toewijding.’

Lida Iburg is op vrijdag 15 augustus begraven op de Algemene Begraafplaats Crooswijk in Rotterdam, onder belangstelling van honderden aanwezigen, waarvan velen uit de Hilversumse en Rotterdamse radiowereld.

Jim Postma, voorzitter Rotterdamse Journalisten Vereniging (RJV).

Bekijk meer van

Lida Iburg Carrière

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.