banner festival 23

— vrijdag 10 september 2010, 11:19

In memoriam Pierre Petit (1941 – 2010)

Laatste wijziging: 10 september 2010, 13:34

‘’t Is lente, ’t is lente! Ik voel het aan m’n instrumente!’ Van 1978 tot 2002, acht kabinetten lang, schalde die kreet door de Parlementsgebouwen. Pierre Petit, parlementair redacteur van het Algemeen Dagblad (AD), liet geen voorjaar verstek gaan. Maar nu is zijn stem voorgoed verstomd. Op 7 september overleed hij aan een niet te stoppen kanker, pas goed drie weken eerder ontdekt. Bij Pierre leden zelfs zijn ziektes aan ADHD.

Pierre begon bij de Leidse Courant, wipte over naar Dagblad De Stem en trad oktober 1969 aan op AD-Binnenland. Bijna, aldus zijn latere hoofdredacteur Ron Abram, was hij meteen weer ontslagen. ‘We hadden Kerstavond samen dienst toen er heel laat een telexregel binnenliep: Israëlische commando’s hadden tegen het Franse wapenembargo in uit de haven van Cherbourg vijf met raketten uitgeruste motortorpedoboten gekaapt. We hesen het in de krant maar zagen de uren daarna geen follow-up. De volgende morgen belde toenmalig hoofdredacteur Huib Appel: welke idioten dat hadden afgedrukt. Kort daarna was het wereldnieuws.’

Mei ’78 verkaste Pierre naar het Binnenhof, voor zijn journalistiek mooiste jaren. ‘Een goed nieuwsjagertje, van alle markten thuis’, aldus oudgediende Piet Bouwmeester. In 1991, WAO-zomer, lag de PvdA van Wim Kok zeker zo in de kreukels als het CDA nu. Pierre belde elke tien minuten partijvoorzitter Marjanne Sint. Zij was in Toscane op fietsvakantie en wist van haar gezond niet af. We zouden met de hele equipe kroegwaarts trekken, maar Pierre belde nog één keer en… had beet! Een knalprimeur en opening krant. Over dat eeuwige ringbaardje boven dat ook al eeuwige blauwe blazertje verscheen de breedste glimlach ooit.

Bij zijn afscheid en dat van twee collega’s in 2002 uitte de toenmalig hoofdredacteur maar weinig waardering voor Pierre’s kwaliteiten, door een andere spreker, wijlen Hans Dijkstal, wél op waarde geschat. Met Pierre is een actief en veelzijdig journalist heengegaan, maar bovenal een beminnelijk en ingoed mens, een altijd vrolijk, wandelend anekdotevat. Bij AD en Stem laat hij veel vrienden achter, thuis een vrouw en twee kinderen, in Brussel twee voorlichters – bij CDA en GroenLinks, allebei oomzeggers – die door hem in de politiek zijn ingewijd. En lentes zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Frans Boogaard

Bekijk meer van

Carrière

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.