word studentlid

— woensdag 26 augustus 2009, 12:12

In Memoriam Markus Meulmeester (1946-2009)

Laatste wijziging: 26 augustus 2009, 15:12

‘Heb je gehoord van Markus Meulmeester van de NRC?’, zo ging de mare door de stad via het terras van kunstenaarscafé Timmer in het hartje van Rotterdam. Eerst heerste er ongeloof, tot een resoluut: ‘Dat kan niet waar zijn!’. Maar een geruchtencircuit in een grote stad, is sneller dan welke krant dan ook.

Onze Markus Meulmeester (62) dood?! ‘Die rustige, keurige nette man, nee, dat kon absoluut niet’, zo sprak de bardame. Markus die zojuist per afgelopen juni met de vut was, de sportman, de niet-roker, levensgenieter, kon onmogelijk zijn overleden.

Op die maandag op het terras in de tweede week van augustus stond nog niets vermeld in zijn eigen NRC-krant.

Een telefoontje naar de redactie gaf echter de keiharde bevestiging, onomkeerbaar.

Het bleek later dat hij plotseling, waarschijnlijk als gevolg van een hartstilstand, in zijn Rotterdamse woning was overleden. Meulmeester afkomstig van de krant Het Vaderland in Den Haag, begon in 1981 bij NRC Handelsblad. Eerst als verslaggever, daarna vele jaren als bureauredacteur.

Markus Meulmeester was in allerlei circuits in Groot-Rotterdam een zeer bekende gast. Waar wij echter als collega journalisten ronduit de pest aan hadden, was de elegante manier waarop hij zich in onze inner cirkels bewoog.  Als ‘de wandelende krant, de wandelende NRC’.

Zeker twintig jaar geleden begon zijn imago waarin Meulmeester en zijn krant onafscheidelijk werden. Of hij ermee getrouwd was. En of hij nou gekleed was in één van zijn stereotype donkere regenjassen of in een vlot colbertjasje, de NRC met het logo naar buiten stak altijd quasi argeloos uit een van zijn zakken. Het was zijn handelsmerk, waarop hij apetrots was.

En verdomd, als die wandelende NRC kwam aanlopen midden in een persconferentie, opening van een galerie of tijdens een interview, ineens waren alle ogen gericht op Kwatta.

Op Markus van de NRC!

Jarenlang was hij ook onze trouwe reismakker via de Rotterdamse Journalisten Vereniging (RJV). Naar onder meer New York, Sint Petersburg, Shanghai en Havana in Cuba. Met alle journalistieke avonturen van dien. ‘Alleen daarin al was onze Markus onvervangbaar!’

Jim Postma

Lees de volledige necrologie over Markus Meulmeester

Bekijk meer van

Carrière

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.