word studentlid

— vrijdag 24 februari 2012, 09:26

In memoriam Anil Ramdas (1958-2012)

Laatste wijziging: 27 februari 2012, 10:27

Begin juli vorig jaar sprak ik Anil Ramdas, die 16 februari op zijn 54ste verjaardag een einde aan zijn leven maakte, voor het laatst. Voor NRC interviewde ik hem over zijn romandebuut ‘Badal’, waarin de gelijknamige hoofdpersoon zelfmoord pleegt. Ramdas maakte een opgewekte indruk. Hij was blij met het interview waarin hij recensenten zoals ik die zijn roman als autobiografie hadden aangemerkt van het tegendeel wilde overtuigen. Daar slaagde hij niet in.

‘Ik reken het mezelf aan wat er met Nederland is gebeurd, in die zin is “Badal” een bekentenisroman’, zei hij, doelend op het electorale succes van Wilders en het gedoogkabinet met de PVV. ‘Net als Badal ben ik teleurgesteld in mezelf dat ik de overwinning van de “white trash” niet heb weten te voorkomen.

Onze generatie had nog veel gepassioneerder moeten schrijven, nog betere films en tv-programma’s moeten maken toen we nog gevaarlijk waren, toen we er nog toe deden.’

Ik maakte me zorgen over Anil, de gepassioneerde essayist en bevlogen programmamaker en vroeg hem op de man af of de zelfmoord van zijn romanheld hem zelf ook door het hoofd speelde. Hij antwoordde ontkennend. ‘Anders dan Badal houd ik mij behoorlijk staande, ook al ervaar ik de huidige situatie als uiterst onaangenaam. Badal beschouwt de teloorgang van zijn idealen als een persoonlijk falen, zoals hij ook zijn alcoholisme, het mislukken van zijn huwelijk en carrière als een persoonlijk falen ziet. Daarom moet hij ten onder gaan.

Maar ik, Anil, bén er nog, mijn huwelijk heeft nooit op het spel gestaan, ik heb mijn alcoholconsumptie onder controle – dus die elementen in mijn roman zijn niet autobiografisch.’

Achteraf vraag ik me af of we de noodsignalen van zijn literaire alter ego niet nog autobiografischer hadden moeten opvatten, maar het is onmogelijk dat te weten. Zeker is dat we met Anil Ramdas een briljante geest en een warme persoonlijkheid hebben verloren.

Elsbeth Etty

Bekijk meer van

Carrière

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.