word studentlid

— maandag 6 juli 2009, 13:10

In Memoriam Marcel Bruijns (1943-2009)

Laatste wijziging: 6 juli 2009, 17:24

Marcel Bruijns werd een paar eeuwen te laat op aarde gezet. De Middeleeuwen zouden hem beter hebben gepast. Grenzeloos avontuurlijk, was hij. Een ontdekkingsreiziger. Zie hem zó voor me als voortploeterende verkenner bij de bronnen van de Witte Nijl.

Marcel was een merkwaardige cocktail van intelligentie en roekeloosheid. Hij maakte talloze boeiende reisreportages en tooide die met z’n prachtige stemgeluid. Maar onderweg moest er ook lol getrapt worden, vond hij. Soms ging een van z’n talloze practical jokes ver over de schreef. In 1980 bijvoorbeeld, toen de internationale AP fotodienst vanuit Beiroet een nieuwe, flamboyant geklede Palestijnse bemiddelaar ‘Abu Sabu’ op het net zette ... totdat een oplettende Telegraaf fotoredacteur Marcel’s buitenmodel zegelring opviel.

Marcel was behalve roekeloos ook grenzeloos eigenwijs. Hij overleefde dankzij hoge kwaliteit en puppy-achtige charme. Bij Aktua TV zette ik hem ooit af als Haags redacteur na foute inschatting van een kabinetscrisis. Ik had Marcel gewaarschuwd, toen ik merkte dat hij meer op Gooise terrassen verbleef dan in Den Haag. Mijn kritiek was beantwoord met een arrogant: ‘Mijn bronnen weten me altijd te vinden als er wat is!’

Dus vloog Marcel er uit, zodra hij in de fout ging. Maar niet voor lang. De Tros postkamer werd overspoeld door brieven van het comité ‘Bruijns moet blijven’. Hartstochtelijke epistels vaak. Allemaal handgeschreven ... door Bruijns. Uit alle windstreken. Marcel moet dagenlang hebben rondgetoerd langs brievenbussen van Lauwersoog tot Breskens. En vervolgens ging hij op de redactie zelf die post zitten lezen. Trouwe hondenblik als ik langsliep. Ik smolt uiteindelijk voor de schelm.

In de afgelopen maanden hebben Marcel en ik alle wapenfeiten nog eens opgehaald. Jammer dat hij er niet meer is!

Wibo van de Linde,
Oprichter van Avro’s Televizier Magazine en Tros Aktua TV

Bekijk meer van

Carrière

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.