word studentlid

— donderdag 12 november 2009, 11:55

In Memoriam Laurent Heere (1956-2009)

Laatste wijziging: 12 november 2009, 13:00

Terwijl hij op sterven na dood was, schreef hij nog twee verhalen. Bij niemand anders zou je zo een necrologie beginnen. Wel bij onze BN/DeStem-collega Laurent Heere, die zaterdag 7 november overleed. 

Zo was zijn stijl. Onomwonden en cynisch. Tot in de haarvaten van zijn, op het laatst, doodzieke lijf. Ongenadig kritisch kon hij zijn jegens degenen die in zijn journalistieke schootsveld terecht kwamen. Maar net zo genadeloos was hij ten aanzien van zichzelf. 

Acht jaar geleden sloeg zijn ziekte voor het eerst toe. Bij hem werd een oogmelanoom ontdekt. Laurent moest een oog missen en droeg sindsdien een zwart ooglapje. Statistisch stond vast dat hij na tien jaar nog 50% risico liep dat deze kanker hem fataal zou worden. Hij zat bij de verkeerde helft.

Laurent nam zelf de regie, hij koos voor euthanasie. Niet omdat hij de fysieke pijn vreesde. Die pijn kende hij wel. Veel ondraaglijker was voor hem het schrikbeeld dat hij niet meer volledig helder zou kunnen denken, als de suf makende morfine zijn geest zou aantasten. “Ik wil afscheid nemen van mijn dierbaren op het moment dat ik nog besef dat ik dat doe”, zei hij.

Laurent. Een journalist pur sang. Geprezen om zijn dossierkennis. Gevreesd door degenen die ongewild figureerden in zijn vlijmscherpe analyses of commentaren. Dat waren overigens vooral politici en bestuurders, wier doen en laten door hem als waakhond van de democratie letterlijk met een argusoog werd gevolgd. Laurent was allergisch voor achterkamertjespolitiek, voor onrecht of zaken die zijns inziens niet helemaal zuiver waren.     

Tijdens zijn studie journalistiek in het midden van de jaren zeventig werkte hij al als freelancer voor Elseviers Weekblad. Daarna begon hij, als geboren Limburger, bij het Dagblad voor Noord-Limburg. Vanaf 1979 schreef hij, aanvankelijk voor het Brabants Nieuwsblad, later voor BN/DeStem.

Laurent vervulde tal van functies bij de krant, was ook actief lid van de ondernemingsraad en redactieraad, maar bleef toch altijd schrijven.

Bekendheid verwierf hij vooral als provincieredacteur en later als opiniërend en politiek redacteur in Bergen op Zoom.   

Onbevattelijk realistisch was Laurent over zijn eigen lot. Tot het laatst was hij daar zeer open over. Schreef hij nog twee verhalen: Eén als vervolg op het eerste uit 2001 over de ziekte die hij zo haatte en een ander over het vak dat hij zo liefhad, de regiojournalistiek. “Ik ben dit lijf beu”, sprak hij. “Ons natuurlijk bondgenootschap is al jaren geleden eenzijdig opgezegd. Ik wil niet meer. Ik wil sterven zoals ik ben. Bij mijn volle verstand.” 

Dat deed hij 7 november. Waardig en weloverwogen. Precies zoals hij het zelf heeft gewild.

Johan van Uffelen en Henk Boot

Bekijk meer van

Carrière

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.