word studentlid

— maandag 15 juli 2013, 09:39

Dick Kiers (59) overleden

Laatste wijziging: 15 juli 2013, 13:10

Op zaterdag 13 juli is sportjournalist en tekstschrijver Dick Kiers (59) overleden. In december 2012 werd bij Kiers acute leukemie geconstateerd. ‘De wedstrijd is beëindigd. Maar de uitslag is nog onbekend’, zei hij halverwege de zware behandeling in het VU Medisch Centrum. Een paar weken later wist hij wel beter.

Kiers, geboren op 2 september 1953 in Rotterdam, getogen in Ede, heeft bijna veertig jaar als journalist gewerkt. In 1974 trad hij in dienst van de Arnhemse Courant. Later werkte hij lange jaren voor Dagblad Het Binnenhof (1977-1991) en het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP, 1991-2000). Sinds 2001 was hij freelancer, vooral voor het AD en het ANP. Hij wordt op woensdag 17 juli in Ede gecremeerd (Crematorium Slingerbos, 10 uur).

Als sportverslaggever was Kiers een allrounder. Speciale belangstelling had hij naast voetbal voor schaatsen, paardensport, handbal, badminton, tafeltennis en volleybal. Zijn grote parate kennis liet hij blijken in het dagelijks werk en bij de jaarlijkse sportquiz van Omroep West, die hij verschillende keren won.

Hij was bovendien een snelle schrijver, hetgeen hem bij uitstek geschikt maakte voor een persbureau. Hoofd een beetje schuin, tong tussen de lippen - weinigen konden sneller tikken dan Kiers. Voor het ANP deed hij naast veel nationale en internationale evenementen verslag van de Olympische Winterspelen in 1994 en 1998.

In 2002 en 2006 werkte hij tijdens de Winterspelen voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC) als schaatsspecialist ter plaatse. Als freelancer hebben sportbonden van de know how van Kiers kunnen profiteren. Hij was hoofdredacteur van Volleybal Life en vervaardigde dagkranten bij evenementen. Net zo makkelijk draaide hij een avonddienst op de redactie van het AD. ‘De vliegende kiep’, noemde hij zich in Rotterdam. Kiers was breed inzetbaar.

In 2005 werd al een beenmergziekte bij hem geconstateerd. Maar wie dat niet wist, merkte daar weinig of niets van. Een maand voordat de uiteindelijk fatale ziekte werd vastgesteld, richtte hij Sport Media Service (SMS) op, dat een intermediair tussen sport, sponsors en publiciteit moest worden. Het was een oude wens van hem. Kiers ergerde zich aan het vaak slechte publiciteitsbeleid van sportorganisaties.

Luctor et Emergo (ik worstel en kom boven) was de titel van het blog, waarmee hij zijn omgeving deelgenoot maakte van zijn ziekte. ‘Het proces is heftig’, scheef hij in februari. ‘Maar allen weten er is geen keus. Je kunt immers nog lang genoeg dood zijn.’ De kroniek stopte op 7 mei. ‘Cruciale fase’ stond boven het stukje. De strijd heeft zeven maanden geduurd. Hij heeft geworsteld en is helaas niet boven gekomen.

Guus Mater

Foto: Marcel Antonisse

Bekijk meer van

Carrière

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.