data als kans

— donderdag 22 februari 2018, 13:28 | 0 reacties, praat mee

In memoriam: Guus Pikkemaat (1929-2018), de hoofdredacteur die altijd achter zijn redacteuren stond

© Ton Kastermans

Op 88-jarige leeftijd overleed maandag Guus Pikkemaat, oud-hoofdredacteur van De Gooi- en Eemlander. Oud-collega Nol van Bennekom herdenkt hem. Laatste wijziging: 22 februari 2018, 13:46

Op 1 oktober 1963 verwelkomde De Gooi- en Eemlander twee nieuwe redactieleden: dr. Guus Pikkemaat en ondergetekende, respectievelijk 33 en 23 jaar jong. Pikkemaat werd aangesteld als waarnemend hoofdredacteur en nam zijn intrek in de kamer van de bedachtzame hoofdredacteur Jan Temmink die zijn leermeester werd. Temmink was er al voor de Tweede Wereldoorlog en maakte toen al ‘het feit van de dag’, het dagelijkse hoofdartikel dat hij met zijn vulpen schreef op een rol proeftrekpapier uit de zetterij. Hij ondertekende zijn analyses met ‘Sub Luna’. Toen Temmink in 1965 plotseling overleed volgde Pikkemaat hem op. Zijn kamergenoot werd de chef-buitenland Harold van Wijk, die de hoofdartikelen op de voorpagina voor zijn rekening nam. Vele jaren was Guus voor mij ‘meneer Pikkemaat’ tot hij daaraan een eind maakte met de woorden ‘Hou toch een op met dat gemeneer, ik heet Guus’.

Oom Bernard, de directeur/eigenaar van de krant had groot respect voor Pikkemaat die hij aanvankelijk consequent aansprak met ‘meneer doctor’. Iedereen hield van Guus Pikkemaat, de correct geklede historicus uit Nijmegen, die altijd achter zijn redacteuren (74 in getal) stond.

Ik had het voorrecht om een eigen dagelijkse column te mogen maken, ondertekend met ‘Wuiver’ die heel populair werd en het 28 jaar zou uithouden. De column was komisch bedoeld en als de eerste exemplaren van de krant boven kwamen kon het gebeuren dat Pikkemaat luidkeels onbedaarlijk lachte. Dat kon ik horen in mijn kamertje naast die van de hoofdredactie. Dan kwam steevast het vrolijke hoofd van Pikkemaat om de deur ‘ik zit net jouw Wuiver te lezen…’

Hij was een beminnelijk mens en een goede ambassadeur voor de redactie bij de directie. Tijdens zijn bewind maakte hij mee dat de krant groeide naar 60.000 betalende abonnees. In een gebied van hemelsbreed 35 kilometer is dat nagenoeg huis-aan-huis. Toch had hij het wel eens moeilijk met de regelmatig opstandige redactie.  Pikkemaat had niets met de barricaden. Meer kon hij genieten van primeurs.

Redacteuren die wel eens iets onbetamelijks uithaalden werden niet ontslagen, maar toegesproken. Toch is het wel een keer gebeurd. Dat kwam doordat primeurs in ons avondblad ’s middags rond 12.00 uur al in de actualiteitenrubriek KRO Echo op de radio werden gemeld. Het bleek dat een redacteur schnabbelde bij de KRO. Na een aantal laatste waarschuwingen kwam het er toch van dat de betrokken redacteur moest vertrekken. Guus Pikkemaat had het er moeilijk mee. Hij overleed op maandag 19 februari op 88-jarige leeftijd.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.