website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

In memoriam: Guus Pikkemaat (1929-2018), de hoofdredacteur die altijd achter zijn redacteuren stond

Nol van Bennekom — Geplaatst op donderdag 22 februari 2018, 13:28

© Ton Kastermans

Overleden Op 88-jarige leeftijd overleed maandag Guus Pikkemaat, oud-hoofdredacteur van De Gooi- en Eemlander. Oud-collega Nol van Bennekom herdenkt hem.

Op 1 oktober 1963 verwelkomde De Gooi- en Eemlander twee nieuwe redactieleden: dr. Guus Pikkemaat en ondergetekende, respectievelijk 33 en 23 jaar jong. Pikkemaat werd aangesteld als waarnemend hoofdredacteur en nam zijn intrek in de kamer van de bedachtzame hoofdredacteur Jan Temmink die zijn leermeester werd. Temmink was er al voor de Tweede Wereldoorlog en maakte toen al ‘het feit van de dag’, het dagelijkse hoofdartikel dat hij met zijn vulpen schreef op een rol proeftrekpapier uit de zetterij. Hij ondertekende zijn analyses met ‘Sub Luna’. Toen Temmink in 1965 plotseling overleed volgde Pikkemaat hem op. Zijn kamergenoot werd de chef-buitenland Harold van Wijk, die de hoofdartikelen op de voorpagina voor zijn rekening nam. Vele jaren was Guus voor mij ‘meneer Pikkemaat’ tot hij daaraan een eind maakte met de woorden ‘Hou toch een op met dat gemeneer, ik heet Guus’.

Oom Bernard, de directeur/eigenaar van de krant had groot respect voor Pikkemaat die hij aanvankelijk consequent aansprak met ‘meneer doctor’. Iedereen hield van Guus Pikkemaat, de correct geklede historicus uit Nijmegen, die altijd achter zijn redacteuren (74 in getal) stond.

Ik had het voorrecht om een eigen dagelijkse column te mogen maken, ondertekend met ‘Wuiver’ die heel populair werd en het 28 jaar zou uithouden. De column was komisch bedoeld en als de eerste exemplaren van de krant boven kwamen kon het gebeuren dat Pikkemaat luidkeels onbedaarlijk lachte. Dat kon ik horen in mijn kamertje naast die van de hoofdredactie. Dan kwam steevast het vrolijke hoofd van Pikkemaat om de deur ‘ik zit net jouw Wuiver te lezen…’

Hij was een beminnelijk mens en een goede ambassadeur voor de redactie bij de directie. Tijdens zijn bewind maakte hij mee dat de krant groeide naar 60.000 betalende abonnees. In een gebied van hemelsbreed 35 kilometer is dat nagenoeg huis-aan-huis. Toch had hij het wel eens moeilijk met de regelmatig opstandige redactie.  Pikkemaat had niets met de barricaden. Meer kon hij genieten van primeurs.

Redacteuren die wel eens iets onbetamelijks uithaalden werden niet ontslagen, maar toegesproken. Toch is het wel een keer gebeurd. Dat kwam doordat primeurs in ons avondblad ’s middags rond 12.00 uur al in de actualiteitenrubriek KRO Echo op de radio werden gemeld. Het bleek dat een redacteur schnabbelde bij de KRO. Na een aantal laatste waarschuwingen kwam het er toch van dat de betrokken redacteur moest vertrekken. Guus Pikkemaat had het er moeilijk mee. Hij overleed op maandag 19 februari op 88-jarige leeftijd.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.