Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— dinsdag 22 maart 2022, 14:38 | 0 reacties, praat mee

Immigratiedienst ICE belooft beterschap na bronnenjacht BuzzFeed News

AFP

De Amerikaanse douane- en immigratiedienst ICE heeft aangekondigd nieuwe richtlijnen rond omgang met de pers te zullen invoeren, nadat een poging om Buzzfeed News te dwingen bronnen van een nieuwsstuk te onthullen, op een fiasco uitdraaide. Laatste wijziging: 22 maart 2022, 14:41

Eind 2020 dagvaardde ICE verslaggevers van het BuzzFeed News rondom een stuk rond het versneld uitzettingen van immigranten. In de dagvaarding werd BuzzFeed News opgedragen te zwijgen over de order om bronnen te onthullen. BuzzFeed News maakte de poging echter openbaar; ICE besloot daarop de dagvaarding in te trekken.

Hoofdredacteur Mark Schoofs van BuzzFeed stelde dat vertrouwelijke bronnen nooit openbaar worden gemaakt. Er was nationaal en internationaal veel kritiek op het handelen van de organisatie.

ICE zegt nu dat het beleid zal opstellen voor verzoeken aan media om informatie via dit type dagvaardingen. Het departement heeft volgens een woordvoerster “burgerrechten, inclusief die van de vrije pers” hoog in het vaandel staan.

De dagvaarding in 2020 zou zijn gedaan door een individuele ICE-werknemer, die dat kon doen omdat er binnen ICE geen beleid bestond rondom administrative subpoenas, een ook binnen Amerika omstreden type dagvaarding inclusief zwijgplicht voor de gedaagde.

Als er in de toekomst zo’n verzoek gedaan wordt, moet dat eerst zijn goedgekeurd door hogere functionarissen. ICE kopieert daartoe staand beleid bij het Amerikaanse ministerie van Justitie. Meer bij BuzzFeed News

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.