Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 9 december 2020, 09:18 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse immigratiedienst dagvaardt BuzzFeed om bronnen

AFP

De Amerikaanse immigratiedienst ICE heeft BuzzFeed gedagvaard om de nieuwssite te dwingen bronnen te onthullen voor een artikel dat begin deze maand verscheen. BuzzFeed weigert en noemt de dagvaarding een buitengewoon en schandalig verzoek. Laatste wijziging: 9 december 2020, 09:20

ICE wil weten wie mailverkeer heeft gelekt tussen ICE-juristen over plannen om asielzoekers via een versneld programma uit te wijzen en plannen om bepaalde asielzoekers zonder papieren boetes op te leggen.

Hoofdredacteur Mark Schoofs van BuzzFeed stelt dat vertrouwelijke bronnen nooit openbaar worden gemaakt. Het verzoek is volgens Schoof fundamenteel in strijd met de Amerikaanse grondwet: “Het verzoek heeft nul invloed op onze journalistiek.”

Persvrijheidsorganisatie CPJ roept ICE op de dagvaarding direct in te trekken. “Bronnen op te eisen via een dagvaarding schept een gevaarlijk precedent en ondermijnt het vertrouwen in de media bij potentiële bronnen”, stelt CPJ.

Wie journalisten dwingt bronnen te onthullen, maakt ze een rechercheafdeling van de overheid, aldus Amerikaanse burgerrechtenbeweging First Amendment Coalition.

De dagvaarding eist dat BuzzFeed voor 22 december aanstaande materiaal overdraagt aan ICE. Daar is geen enkele kans op, stelt Schoof tegenover CPJ.

Bekijk meer van

ICE BuzzFeed News

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.