— woensdag 9 december 2020, 09:18 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse immigratiedienst dagvaardt BuzzFeed om bronnen

AFP

De Amerikaanse immigratiedienst ICE heeft BuzzFeed gedagvaard om de nieuwssite te dwingen bronnen te onthullen voor een artikel dat begin deze maand verscheen. BuzzFeed weigert en noemt de dagvaarding een buitengewoon en schandalig verzoek.

ICE wil weten wie mailverkeer heeft gelekt tussen ICE-juristen over plannen om asielzoekers via een versneld programma uit te wijzen en plannen om bepaalde asielzoekers zonder papieren boetes op te leggen.

Hoofdredacteur Mark Schoofs van BuzzFeed stelt dat vertrouwelijke bronnen nooit openbaar worden gemaakt. Het verzoek is volgens Schoof fundamenteel in strijd met de Amerikaanse grondwet: “Het verzoek heeft nul invloed op onze journalistiek.”

Persvrijheidsorganisatie CPJ roept ICE op de dagvaarding direct in te trekken. “Bronnen op te eisen via een dagvaarding schept een gevaarlijk precedent en ondermijnt het vertrouwen in de media bij potentiële bronnen”, stelt CPJ.

Wie journalisten dwingt bronnen te onthullen, maakt ze een rechercheafdeling van de overheid, aldus Amerikaanse burgerrechtenbeweging First Amendment Coalition.

De dagvaarding eist dat BuzzFeed voor 22 december aanstaande materiaal overdraagt aan ICE. Daar is geen enkele kans op, stelt Schoof tegenover CPJ.

Bekijk meer van

ICE BuzzFeed News

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.