banner festival 23

— donderdag 19 juni 2008, 10:01 | 1 reactie, praat mee

Hup Holland


Liefst één Vlaming op vier bekijkt het EK voetbal niet op de Vlaamse zender VT4, die de matchen uitzendt, maar stemt af op Nederland 1. Dat heeft niets te maken met de hoeveelheid zendtijd, want dat stemt zowat overeen, en ook de begeleidende commentaren, de presentatoren of de analisten zijn niet zoveel beter of slechter dan de Nederlandse.

Laatste wijziging: 19 juni 2008, 15:50

Bovendien is iedere Vlaamse voetballiefhebber vanaf geboorte voorbestemd Hollanderhater te zijn. Want Holland is voor ons wat Duitsland voor jullie is. Het zwarte beest dat dient verslagen te worden. Lukt dat, dan levert het voer voor verhalen die generaties doorverteld zullen worden. Verliezen we, wat al vaker gebeurde, dan is dat eigenlijk niet meer dan normaal.


Georges Grün is, 13 jaar na datum, nog steeds een nationale held bij ons, want zijn kopbal in de Kuip tegen Nederland bracht ons naar het WK in Mexico, en jullie niet. Het was dé goal uit de geschiedenis van het Belgische voetbal.


Toch kijkt de Vlaamse voetballiefhebber massaal naar de Nederlandse omkadering. De reden is eenvoudig: jullie zijn gewoon knettergek.


Jullie verslaggeving is de meest eigenaardige mengeling tussen volstrekt ondeontologisch en vooringenomen, en tegelijk professioneel en met kennis van zaken. Geen slak is te klein om er zout op te leggen, en voor één keer mag het saaie Calvinisme wijken voor een haast mediterrane passie.


Zelfs de reclameblokken vinden wij hier leuk, want zich zo rucksichtlos identificeren met een natiegevoel zou geen enkel Belgisch bedrijf aandurven.


Bovendien, en dat is het leukste van al, zijn de Vlamingen altijd winnaar. Spelen de Hollanders de sterren van de hemel, dan overheerst hier de groots-Dietse gedachte, en beschouwen we jullie als soortgenoten die hooguit een wat gekke variant van het Nederlands praten.


Gaan jullie de boot in, dan past een gezonde dosis leedvermaak en vinden we dat een gepaste straf voor die paar Nederlandse hooligans die elk weekeinde staan te urineren tegen de Antwerpse kathedraal.
Zolang we zelf geen oranje pruik moeten opzetten, leven we hier de hele maand in de beste der werelden.

 

 

Bekijk meer van

Yves Desmet

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Frans Stoks, 19 juni 2008, 18:14

Yves,
Ken uw klassiekers, of is het een geval van dementia praecox?
Het is 23 jaar geleden (op 20 november 1983), en dus niet 13 jaar, dat Grün in de Kuip zijn luckiest goal scoorde.
Het leedvermaak duurt dus al tien jaar langer.

Vriendelijke groet,
F. Stoks

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.