HRW: sociale mediaplatformen wissen potentieel bewijs oorlogsmisdaden

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch luidt de noodklok over het gebrek aan regels rond archivering van beeldmateriaal dat sociale media offline halen. In hun strijd tegen extremisme of verheerlijking van geweld worden foto's en video van terreurdaden tegenwoordig snel verwijderd. Het bewijsmateriaal kan echter cruciaal zijn bij de vervolging van oorlogsmisdaden.
Ook is het materiaal in de toekomst een potentiële bron voor wetenschappers en onderzoekers, stelt Human Rights Watch. Sociale mediaplatformen doen de laatste jaren veel meer aan het modereren van geweld, haatzaaien en bedreigingen en geven deze taak uit preventie (en gezien het aanbod aan materiaal dat wordt geüpload) steeds vaker over aan algoritmes.
Omdat deze systemen materiaal zelfstandig verwijderen zonder dat een mens ze ooit nog ziet, valt volgens Human Rights Watch niet te zeggen hoeveel potentieel bewijs van misdaden ongemerkt verdwijnt.
Verwijderd materiaal wordt bovendien niet altijd gearchiveerd en wat er nog wel is, is enkel beschikbaar voor juridische instanties - niet voor internationale onderzoekers.
De mensenrechtenorganisatie zegt in het onderzoek voor hun rapport Video Unavailable - Social Media Platforms Remove Evidence of War Crimes geen enkel bewijs te hebben gevonden dat sociale mediabedrijven ooit materiaal aan onafhankelijke maatschappelijke bedrijven of journalisten ter beschikking hebben gesteld.
Journalisten zijn in zulke gevallen volledig afhankelijk van het feit of bepaald materiaal voor verwijdering werd gekopieerd en ergens anders nogmaals gepost.
Human Rights Watch stelt een transparant systeem voor waarbij sociale media materiaal waarin mogelijk oorlogsmisdaden zijn gedocumenteerd bij een onafhankelijke derde partij kunnen onderbrengen. Die kluis is dan toegankelijk voor onderzoekers, justitie en andere belanghebbenden.
Daarnaast moeten sociale media hun huidige takedown mechanisms beter documenteren en voorkomen dat geautomatiseerde systemen te breed of te bevooroordeeld zijn ingesteld. Daarnaast moeten gebruikers serieus tegen zulke takedowns in beroep kunnen gaan. Meer bij Human Rights Watch
Lees ook:
‘Wanneer YouTube video’s verwijdert kan het justitie frustreren’ (7 november 2017)
YouTube-algoritme wist potentieel uniek documentair materiaal (23 augustus 2017)
Praat mee