training eu starters

— donderdag 10 september 2020, 08:51 | 0 reacties, praat mee

HRW: sociale mediaplatformen wissen potentieel bewijs oorlogsmisdaden

Syrië 2019: werkers openen in Raqqa een IS-massagraf. Video's van de misdaden verdwijnen ongezien, waarschuwt HRW | AP

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch luidt de noodklok over het gebrek aan regels rond archivering van beeldmateriaal dat sociale media offline halen. In hun strijd tegen extremisme of verheerlijking van geweld worden foto's en video van terreurdaden tegenwoordig snel verwijderd. Het bewijsmateriaal kan echter cruciaal zijn bij de vervolging van oorlogsmisdaden. Laatste wijziging: 10 september 2020, 11:05

Ook is het materiaal in de toekomst een potentiële bron voor wetenschappers en onderzoekers, stelt Human Rights Watch. Sociale mediaplatformen doen de laatste jaren veel meer aan het modereren van geweld, haatzaaien en bedreigingen en geven deze taak uit preventie (en gezien het aanbod aan materiaal dat wordt geüpload) steeds vaker over aan algoritmes.

Omdat deze systemen materiaal zelfstandig verwijderen zonder dat een mens ze ooit nog ziet, valt volgens Human Rights Watch niet te zeggen hoeveel potentieel bewijs van misdaden ongemerkt verdwijnt.

Verwijderd materiaal wordt bovendien niet altijd gearchiveerd en wat er nog wel is, is enkel beschikbaar voor juridische instanties - niet voor internationale onderzoekers.

De mensenrechtenorganisatie zegt in het onderzoek voor hun rapport Video Unavailable - Social Media Platforms Remove Evidence of War Crimes geen enkel bewijs te hebben gevonden dat sociale mediabedrijven ooit materiaal aan onafhankelijke maatschappelijke bedrijven of journalisten ter beschikking hebben gesteld.

Journalisten zijn in zulke gevallen volledig afhankelijk van het feit of bepaald materiaal voor verwijdering werd gekopieerd en ergens anders nogmaals gepost.

Human Rights Watch stelt een transparant systeem voor waarbij sociale media materiaal waarin mogelijk oorlogsmisdaden zijn gedocumenteerd bij een onafhankelijke derde partij kunnen onderbrengen. Die kluis is dan toegankelijk voor onderzoekers, justitie en andere belanghebbenden.

Daarnaast moeten sociale media hun huidige takedown mechanisms beter documenteren en voorkomen dat geautomatiseerde systemen te breed of te bevooroordeeld zijn ingesteld. Daarnaast moeten gebruikers serieus tegen zulke takedowns in beroep kunnen gaan. Meer bij Human Rights Watch

Lees ook:
‘Wanneer YouTube video’s verwijdert kan het justitie frustreren’ (7 november 2017)
YouTube-algoritme wist potentieel uniek documentair materiaal (23 augustus 2017)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.