training eu starters

— dinsdag 18 juli 2023, 06:50 | 0 reacties, praat mee

Hoofdredactie van Nieuwsuur betreurt fouten in uitzending over Sigid Kaag

© ANP / Phil Nijhuis

De hoofdredactie van Nieuwsuur betreurt dat in de uitzending over het vertrek van D66-leider Sigrid Kaag fouten zijn geslopen. "Vast staat dat we onze conclusies zoals we die in de uitzending hebben gemeld onvoldoende of niet kunnen onderbouwen", stelt de hoofdredactie van het actualiteitenprogramma in een tweede toelichting op de betreffende aflevering. Laatste wijziging: 18 juli 2023, 06:55

Vrijdag liet de hoofdredactie in een eerste verklaring al weten dat in de uitzending over Kaag niet voor de juiste vorm was gekozen.

Afgelopen donderdag besteedde Nieuwsuur aandacht aan het besluit van Kaag om de politiek te verlaten. Om te illustreren met wat voor berichten de afzwaaiend D66-leider te maken krijgt, werd in het programma een overzicht getoond van woorden die in duizend directe reacties op haar ‘vertrektweet’ voorkwamen.

Vrouw-zijn van Kaag
De woorden ‘heks’, ‘stom wijf’ en ‘terroristenliefje’ waren in deze zogeheten wordcloud het grootst weergegeven. In de uitzending werd erbij gezegd dat verreweg de meeste negatieve berichten te maken hadden met het vrouw-zijn van Kaag.

De hoofdredactie van Nieuwsuur stelt maandag dat die conclusie onterecht is getrokken.

Ook de constatering dat “veel” negatieve tweets over het gezin en de echtgenoot van Kaag gingen en racistisch van toon waren, bleek niet juist. “Dat dit kon gebeuren heeft te maken met een complex aan factoren: tijdsdruk, een te ambitieus idee, redacteuren die langs elkaar heen werkten en een verkeerde uitvoering van de content-analyse”, aldus de hoofdredactie in een schriftelijke verklaring. De dagelijkse leiding van het programma benadrukt dat de reden in ieder geval niet is dat bewust is gezocht naar ondersteuning voor Kaag en/of D66, “zoals her en der op sociale media te lezen was”.

Ook in de uitzending van Nieuwsuur van maandagavond werd kort stilgestaan bij de gemaakte fouten. “Na de uitzending bleek dat we een aantal woorden te veel gewicht hadden gegeven in onze visualisatie”, aldus presentator Jeroen Wollaars.

Bekijk meer van

Sigrid Kaag Nieuwsuur

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.