Hoofdredacteur FD ‘transparant’ over bijbaan FD directeur

In een redactioneel commentaar in het Het Financieele Dagblad (FD) heeft hoofdredacteur Perry Feenstra woensdag onder de kop Transparantie de benoeming van algemeen directeur Eugenie van Wiechen als commissaris bij Accell Group besproken. Feenstra deed dat met een verwijzing naar het belang van redactionele scheiding.
Accell is een Nederlandse holding waarbinnen een aantal Europese fietsfabrikanten is verenigd. De benoeming van Van Wiechen leidde intern tot discussie, bevestigt Feenstra. Uit het jaarverslag van Accell Group blijkt dat commissieleden jaarlijks gemiddeld zo’n 52 duizend euro vergoeding ontvangen.
Accell is verder beursgenoteerd en daarmee een bedrijf dat FD “vanzelfsprekend op de voet volgt”, aldus Feenstra in zijn commentaar. “De redactie van het FD zal zich in de berichtgeving op geen enkele wijze laten beïnvloeden door deze benoeming. Het FD heeft een heel helder redactiestatuut. Daarin is vastgelegd dat de directie van FDMG geen enkele bemoeienis kan en mag hebben met de inhoud van de journalistiek van het FD. Het statuut is als een grondwet van de krant.”
Villamedia vroeg Feenstra naar de verklaring, dat welhaast leest als een schot voor de boeg. “Inderdaad is er veel gesproken de afgelopen tijd over dit commissariaat. Zoals bij elke discussie zijn er voor- en tegenstanders van de stap van onze ceo. Het was een stevige discussie en dat is mooi om te zien.”
Feenstra: “Wij schrijven als zakenkrant veel over beursgenoteerde bedrijven en Accell is geen uitzondering. De ceo van FDMG staat natuurlijk buiten de redactie, toch willen we volstrekt open zijn over de verbintenis.” De benoeming bij de fietsenkoepel is Van Wiechens tweede commissariaat: ze is sinds 2012 ook actief voor het Noorse mediabedrijf Schibsted.
“Veel lezers weten niet precies dat een krant als het FD werkt met een stevig redactiestatuut. Juist in de scheiding directie en redactie is dat statuut echter zeer relevant. Daarom heb ik het voor de lezer die het bestaan van een redactiestatuut minder op het netvlies heeft, nog eens uitgelegd”, aldus Feenstra.
Praat mee