— donderdag 22 april 2021, 14:18 | 0 reacties, praat mee

Hoofdredacteur FD ‘transparant’ over bijbaan FD directeur

ANP

In een redactioneel commentaar in het Het Financieele Dagblad (FD) heeft hoofdredacteur Perry Feenstra woensdag onder de kop Transparantie de benoeming van algemeen directeur Eugenie van Wiechen als commissaris bij Accell Group besproken. Feenstra deed dat met een verwijzing naar het belang van redactionele scheiding. Laatste wijziging: 22 april 2021, 15:30

Accell is een Nederlandse holding waarbinnen een aantal Europese fietsfabrikanten is verenigd. De benoeming van Van Wiechen leidde intern tot discussie, bevestigt Feenstra. Uit het jaarverslag van Accell Group blijkt dat commissieleden jaarlijks gemiddeld zo’n 52 duizend euro vergoeding ontvangen.

Accell is verder beursgenoteerd en daarmee een bedrijf dat FD “vanzelfsprekend op de voet volgt”, aldus Feenstra in zijn commentaar. “De redactie van het FD zal zich in de berichtgeving op geen enkele wijze laten beïnvloeden door deze benoeming. Het FD heeft een heel helder redactiestatuut. Daarin is vastgelegd dat de directie van FDMG geen enkele bemoeienis kan en mag hebben met de inhoud van de journalistiek van het FD. Het statuut is als een grondwet van de krant.”

Villamedia vroeg Feenstra naar de verklaring, dat welhaast leest als een schot voor de boeg. “Inderdaad is er veel gesproken de afgelopen tijd over dit commissariaat. Zoals bij elke discussie zijn er voor- en tegenstanders van de stap van onze ceo. Het was een stevige discussie en dat is mooi om te zien.”

Feenstra: “Wij schrijven als zakenkrant veel over beursgenoteerde bedrijven en Accell is geen uitzondering. De ceo van FDMG staat natuurlijk buiten de redactie, toch willen we volstrekt open zijn over de verbintenis.” De benoeming bij de fietsenkoepel is Van Wiechens tweede commissariaat: ze is sinds 2012 ook actief voor het Noorse mediabedrijf Schibsted.

“Veel lezers weten niet precies dat een krant als het FD werkt met een stevig redactiestatuut. Juist in de scheiding directie en redactie is dat statuut echter zeer relevant. Daarom heb ik het voor de lezer die het bestaan van een redactiestatuut minder op het netvlies heeft, nog eens uitgelegd”, aldus Feenstra.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.