e learning nvj

— woensdag 5 augustus 2015, 09:27 | 0 reacties, praat mee

Hoofdaanklager Range met pensioen gestuurd

Bernd von Jutrczenka / EPA

De Duitse procureur-generaal Harald Range is door de minister van Justitie Heiko Maas met vervroegd pensioen gestuurd. Aanleiding is de uitspraak van Range dat Maas zich op 'ontoelaatbare wijze' zou hebben gemengd in het proces tegen twee journalisten van website Netzpolitik. Zij publiceerden vertrouwelijke documenten en hadden daarmee volgens Range landverraad gepleegd. Maas had daarover zijn twijfels geuit, waarna Range hem publiekelijk terechtwees.

Op de aanklacht tegen de journalisten en het besluit ze te gaan vervolgen is zowel binnen als buiten Duitsland veel kritiek. De journalisten publiceerden interne nota’s van de Duitse veiligheidsdienst. Media en journalistenbonden vreesden voor persvrijheid, door het zwaar aangezette optreden van de autoriteiten en Range. Er werd afgelopen weekend in Berlijn door 2500 mensen geprotesteerd tegen de gang van zaken.

Minister van Justitie Maas vroeg zich hardop af of een beschuldiging van landverraad wel terecht is. Volgens Duitse media zou ook bondskanselier Merkel daar twijfels over hebben. Netzpolitik berichtte over uitbreiding van de bevoegdheden van de Duitse inlichtingendiensten om ook online een groter sleepnet te kunnen uitwerpen.

Range vond de openbaar circulerende twijfels irritant genoeg om op dinsdag een persconferentie te beleggen, waarin hij zijn onvrede over die inmenging ventileerde. Het leidde tot zijn ontslag. Een opvolger is al gekozen, meldt de Volkskrant: Peter Frank, hoofdaanklager in München, wordt Range’s vervanger.

Of Range’s vertrek ook betekent dat de strafzaak tegen de twee journalisten van Netzpolitik komt te vervallen, is nog onduidelijk.

Bekijk meer van

Netzpolitik Duitsland

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.