— woensdag 16 februari 2011, 14:53

Hongarije past mediawet aan

Hongarije zal via amendementen aanpassingen plegen aan een omstreden mediawet, waar binnen de Europese Unie veel over te doen is geweest. Eurocommissaris Neelie Kroes verwelkomt de wijzigingen, die vier deelgebieden beslaan. De huidige wet, die 'objectieve berichtgeving' van media eist en 23 december 2010 in werking trad, was ook van toepassing op online uitgaven, zoals weblogs van privépersonen. Laatste wijziging: 17 februari 2011, 14:38

Het eerste amendement onziet nu specifiek online uitgaven. In traditionele uitzendmedia zijn eisen over uitgewogen berichtgeving meer gebruikelijk, verklaart de Commissie de uitzonderingspositie voor online.

Een tweede amendement regelt de aansprakelijkheid van andere lidstaten. In de huidige wet zouden die aangepakt kunnen worden, ook al vond de originele uitzending buiten Hongarije plaats. Dat is in strijd met de zogeheten country of origin-regeling, die stipuleert dat media-instellingen alleen vallen onder wetgeving in het land van herkomst. Na het amendement kunnen dus aan buitenlandse media geen boetes meer worden opgelegd binnen Hongarije.

Het derde amendement verduidelijkt een verplichte registratie van media binnen Hongarije. Waar eerst de indruk werd gewekt dat registratie diende te geschieden vóór activiteiten mochten worden ontplooid (en er door de toezichthouder daarmee eenvoudig geselecteerd kon worden) mag dat niet langer. Media kunnen nu gewoon beginnen met het aanbieden van diensten en krijgen een periode van 60 dagen om zich te registreren. Een goedkeuring vooraf komt daarmee te vervallen.

Het laatste amendement betreft een omstreden “verbod om aanstoot te geven” aan individuen of minder- en meerderheden - kortom, iedereen. In de huidige wet vielen alle media, ook die buiten Hongerije, onder dat verbod. De Europese Commissie noemde die bepaling buitenproportioneel en mogelijk in overtreding van fundamentele rechten van meningsuiting. Ook dreigde het gevaar van censuur.

De Hongaarse autoriteiten hebben toegezegd deze passages te verduidelijken en ze te beperken tot een verbod op discriminatie en aanzetten tot haat.

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat het de implementatie van alle amendementen nadrukkelijk zal volgen.

- Persbericht Europese Commissie
- EC: Digital Agenda

Bekijk meer van

Europa

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.