— dinsdag 12 november 2019, 14:40 | 0 reacties, praat mee

Hoger beroep NRC tegen hoogleraar UvA van start

ANP

Vandaag begint het hoger beroep dat dagblad NRC heeft ingesteld tegen een verbod op het noemen van de volledige naam van een voormalig hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), die zich schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.

De hoogleraar nam in november 2018 zelf ontslag.

In mei 2019 werd het verbod op volledige naamsvermelding opgelegd, door de rechter mede onderbouwd met de constatering dat vermelding in een kwaliteitskrant als NRC extra schadelijk zou zijn.

Wat daarin wordt geschreven, zou sneller ‘voor waar’ worden aangenomen, aldus de rechter. De rechter vond het onnodig hem met naam en foto “aan de schandpaal te nagelen”.

Het gedrag van de hoogleraar, die enkel als ‘B.’ aangehaald mocht worden, had volgens de rechter de kwalificatie ‘grensoverschrijdend’ wel verdiend. Een intern onderzoek van de UvA zelf trok vorig jaar dezelfde conclusie.

NRC ging tegen het verbod in beroep.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten vindt het verbod een ernstige inperking van de bewegingsvrijheid van de pers. Als niet met naam en toenaam over gedrag van publieke figuren kan worden bericht, brengt dat de journalistiek in een onmogelijke positie, stelt de beroepsvereniging.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.