— dinsdag 12 november 2019, 14:40 | 0 reacties, praat mee

Hoger beroep NRC tegen hoogleraar UvA van start

ANP

Vandaag begint het hoger beroep dat dagblad NRC heeft ingesteld tegen een verbod op het noemen van de volledige naam van een voormalig hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), die zich schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Laatste wijziging: 12 november 2019, 15:17

De hoogleraar nam in november 2018 zelf ontslag.

In mei 2019 werd het verbod op volledige naamsvermelding opgelegd, door de rechter mede onderbouwd met de constatering dat vermelding in een kwaliteitskrant als NRC extra schadelijk zou zijn.

Wat daarin wordt geschreven, zou sneller ‘voor waar’ worden aangenomen, aldus de rechter. De rechter vond het onnodig hem met naam en foto “aan de schandpaal te nagelen”.

Het gedrag van de hoogleraar, die enkel als ‘B.’ aangehaald mocht worden, had volgens de rechter de kwalificatie ‘grensoverschrijdend’ wel verdiend. Een intern onderzoek van de UvA zelf trok vorig jaar dezelfde conclusie.

NRC ging tegen het verbod in beroep.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten vindt het verbod een ernstige inperking van de bewegingsvrijheid van de pers. Als niet met naam en toenaam over gedrag van publieke figuren kan worden bericht, brengt dat de journalistiek in een onmogelijke positie, stelt de beroepsvereniging.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.