— maandag 2 oktober 2017, 16:50 | 0 reacties, praat mee

Hof vernietigt publicatieverbod De Persgroep

EPA

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vorige week in hoger beroep een publicatieverbod vernietigd dat in april was opgelegd aan De Persgroep. Alleen in uitzonderlijke gevallen, waarbij de onrechtmatigheid van een publicatie voldoende bekend zijn (en nadelige gevolgen niet meer via een veroordeling zijn te herstellen) is zo'n verbod terecht, aldus de rechter. Laatste wijziging: 3 oktober 2017, 10:49

De vrouw van een vorig jaar in Turkije gearresteerde Turks-Nederlandse zakenman vreesde problemen als er in Nederland over zijn zaak zou worden bericht. De man zat vast vanwege vanwege vermeende banden met de Gülenbeweging.

De naam van de man was echter al bekend binnen kringen van Erdogan-aanhangers. Er waren uit die hoek al enige tijd bedreigingen.  Ook was er in Kamerdebatten over de arrestatie geweest en door eerdere publicaties in de landelijke pers al aandacht aan de zaak besteed. De Persgroep had bovendien aangeboden de naam te anonimiseren.

“Bij gebrek aan enig aannemelijk verband tussen de al tijden bestaande dreigingen enerzijds en perspublicaties anderzijds, en gegeven de bekendheid van de aanhangers van Erdogan in Nederland met de situatie [..] was er naar het oordeel van het hof ook toen geen reden om aan te nemen dat dit met een artikel [..] zou veranderen”, schrijft het Hof.

“Het voorgaande dwingt tot de conclusie dat van meet af aan elke grond voor enig publicatieverbod heeft ontbroken”, stelt het Hof dan ook. De eerder opgelegde publicatieverboden zijn vernietigd. Meer bij Rechtspraak.nl

Bekijk meer van

Turkije De Persgroep

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.