NVJ compleet lid

— woensdag 3 augustus 2022, 14:08 | 3 reacties, praat mee

Hof: aanslag op gebouw weekblad Panorama geen gerichte aanval

Hof: aanslag op gebouw weekblad Panorama geen gerichte aanval
Het pand van Panorama, vlak na de aanslag - © ANP / Robin Utrecht

UPDATE De aanslag met een raketwerper ruim vier jaar geleden op het gebouw waarin onder meer Panorama was gevestigd, was geen gerichte aanval op het weekblad of op de persvrijheid. Tot die conclusie is het gerechtshof in Amsterdam woensdag gekomen. Net als de rechtbank drie jaar geleden stelt het hof dat sluitend bewijs voor zo'n gerichte aanslag ontbreekt. In het gebouw waren meerdere bedrijven gevestigd. Laatste wijziging: 3 augustus 2022, 15:18

De drie verdachten in de zaak, organisator Richard Z. (45) uit Woerden, schutter John P. (49) uit Beverwijk en chauffeur Mike van den B. (29) uit Zwijndrecht, kregen iets lagere straffen dan de rechtbank ze in 2019 oplegde. Z. kreeg vier jaar celstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. P. en Van den B. kregen twee jaar en negen maanden celstraf. De rechtbank veroordeelde Z. eerder tot vier jaar cel en de beide anderen tot drie jaar cel.

Tegen de drie, die hun eerder opgelegde straf al hebben uitgezeten, eiste het OM vorige maand nog 75 maanden cel. De aanklager noemde de aanslag toen opnieuw een gerichte aanval op de vrije pers, “passend in een patroon van geweld tegen journalisten en media” en “ondermijnend aan de democratische samenleving”.

Volgens het OM, dat in beroep ging juist omdat de rechtbank oordeelde dat er geen duidelijk motief voor de beschieting van het gebouw was, volgde de beschieting kort na een publicatie van Panorama over de actuele situatie in de onderwereld. De aanklager sprak van “een gerichte tegenactie van de zware georganiseerde criminaliteit”.

Bij de behandeling van de beroepszaak vorige maand zei Van den B. net als eerder bij de rechtbank dat hij erbij was toen de beschieting plaatsvond, maar dat hij was gevraagd om iemand te rijden en geen idee had wat er stond te gebeuren. Z, destijds president van de Woerdense chapter van motorclub Caloh Wagoh, benadrukte dat hij “geen organisator” was. P. was afwezig. De advocaten van de drie betichtten het OM van speculatie, giswerk en aannames.

Het gebouw aan de Teleportboulevard in Amsterdam-Sloterdijk werd de avond van 21 juni 2018 onder vuur genomen. Niemand raakte gewond. Wel liep het gebouw forse schade op.

Bekijk meer van

Panorama

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Wim Theunisse, 3 augustus 2022, 23:31

De aanslag op gebouw weekblad Panorama is geen gerichte aanval totdat er doden zouden zijn gevallen.
Het wegkijken door het O.M. is kennelijk tot kunst verheven.
Wat een gotspe.

Wim Theunisse, 3 augustus 2022, 23:37

Het feit dat organisator Richard Z. (45) uit Woerden, schutter John P. (49) uit Beverwijk en chauffeur Mike van den B. (29) uit Zwijndrecht daar met zwaar militair materiaal geschoten hebben is kennelijk toeval.
Ze wilden een ijsje kopen en kwamen per ongeluk terecht op de plaats des onheils.
De aanslag met een raketwerper ruim vier jaar geleden op het gebouw waarin onder meer Panorama was gevestigd, was geen gerichte aanval op het weekblad of op de persvrijheid.
Is het vreemd dat de bevolking geen enkel vertrouwen meer heeft in de overheid en dus ook niet in het mini-sterie van justitie?

Wim Theunisse, 3 augustus 2022, 23:53

Hoe lang staat het Ministerie van Justitie al op de loonlijsten van en bij de cocaïne kartels? gelet op de vangst resultaten in de havens?
Af en toe wordt er wat, voor de Bühne, gevonden met in het achterhoofd dat onze fijne koninklijke familie de allergrootste wereldwijd beruchte coke dealers waren.
Zij hadden zelfs een cocaine fabriek in Haarlem en verkochten hun voorraad aan de legers in Belgie gedurende de 1ste wereldoorlog.
Hoe onsterfelijker de arme donders in de loopgraven zich voelden des te meer doden leverde het op, hetgeen de bedoeling was,
Het principe van “Lebensraum “werd toen ook al letterlijk genomen en uitgevoerd net zoals later tijdens W.O. II.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.