PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— dinsdag 11 oktober 2022, 16:29 | 0 reacties, praat mee

Hoe ziet de toekomst van de publieke omroep eruit? Tweede Kamer wil advies

De Tweede Kamer wil dat er een advies wordt uitgebracht over hoe de publieke omroep er in de toekomst moet uitzien. Bijvoorbeeld waar het gaat om de kwaliteit en "maatschappelijke worteling", wat nu wordt geregeld door eisen te stellen aan ledentallen van omroepen. Een adviescollege is al op verzoek van het kabinet aan het nadenken over een mogelijke vernieuwing van de vereisten waaraan omroepen moeten voldoen. Een meerderheid van de Kamer steunt een motie om dit college te vragen een veel breder advies uit te brengen. Dat zet de deur op een kier voor een discussie over hoe het stelsel in elkaar zit. Laatste wijziging: 11 oktober 2022, 16:32

Mohammed Mohandis (PvdA, foto) en Lisa Westerveld (GroenLinks) vragen in de motie om te onderzoeken hoe de “maatschappelijke worteling van de omroepverenigingen, kwaliteit van de publieke omroep, de externe pluriformiteit en het bijdragen aan de wettelijke taakopdracht in de toekomst het beste kan worden vormgegeven.” Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) zei vorige week niet achter deze motie te staan.

“Ik wil het bestel gezond houden, ook als omroepen toetreden in de toekomst”, zegt Mohandis over de motie. Het Kamerlid vindt dat er niet alleen naar ledentallen moeten worden gekeken als omroepen worden toegelaten, maar ook of ze “voldoen aan de hoofdtaken van de NPO”. Dat zou volgens de PvdA’er ook beter passen bij jonge kijkers, “die op een andere manier betrokken zijn dan via een lidmaatschap”.

Uslu toonde zich vorige week geen voorstander van de motie omdat ze niet wilde “verzanden in grotere discussies”. Ook Gert-Jan Segers zei toen “geen behoefte” te hebben aan een fundamentele discussie over de publieke omroep. Lucille Werner vroeg zich af of het niet veel te lang duurt voor het adviescollege met resultaten komt als het een veel grotere opdracht krijgt.

Uslu kan ingrijpen
Sinds Ongehoord Nederland (ON) is toegetreden tot de publieke omroep is er veel discussie over het bestel. De omroep van Arnold Karskens kreeg in juli een sanctie opgelegd van de NPO na een rapport van de Ombudsman van de publieke omroep. ON zou zich niet houden aan de journalistieke code van de publieke omroep. Het Commissariaat van de Media is onlangs een nieuw onderzoek gestart naar een uitzending die volgens andere oproepen en veel klagende kijkers racistisch was. Dat kan leiden tot een tweede sanctie. Vervolgens is Uslu volgens de Mediawet gemachtigd om in te grijpen.

Vorige week is een motie ingediend die vraagt om het sanctiebeleid aan te scherpen als omroepen over de schreef gaan. Deze motie werd al breed gesteund in de Tweede Kamer toen die werd ingediend en is dinsdag definitief aangenomen.

Bekijk meer van

Publieke Omroep

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.