website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Het was nu of nooit voor een boek over de razziawedstrijd’

Peter van der Meeren — Geplaatst op maandag 20 mei 2019, 10:30

1–2

De Schepping In de rubriek De Schepping schrijven journalisten zelf iets over de totstandkoming van hun product. Deze keer sportverslaggever Peter van der Meeren over zijn boek '21 man – een hoogtij-sportdag die een berucht uiteinde vond’. De publicatie wordt in eigen beheer uitgegeven en verschijnt op 21 mei.

Als kind van Sneek groeide ik op met de spannende verhalen over een in de oorlog gespeelde voetbalwedstrijd met Abe Lenstra en Kick Smit, waar tienduizend toeschouwers op afkwamen. Zij kregen de schrik van hun leven toen de Duitsers een razzia uitvoerden. Tientallen mannen werden opgepakt; honderden ontsnapten door over hekken te klimmen of zich onder de tribune te verstoppen.

Velen kenden een boeiend stukje van deze dag en wisten de uitslag van de op 21 mei 1944 gespeelde wedstrijd. Maar niemand kon mij vertellen wie de opgepakte mannen waren en wat er met ze was gebeurd. Dat sudderde jarenlang door mijn hoofd, tot ik ineens besefte dat de ‘razziawedstrijd’ bijna 75 jaar geleden gespeeld was. Het was nu of nooit dacht ik. Ik ga het onderzoeken en schrijf er een boek over!

De rest is geschiedenis zou ik bijna willen zeggen. Ik belandde in een inmiddels bijna twee jaar durende maalstroom van ontwikkelingen. De eerste oproep via Facebook leverde tientallen tips op en een handvol ooggetuigenverslagen. Ik kon meteen de eerste aangrijpende verhalen over opgepakte mannen schrijven. De lijst met namen en gegevens (het bleek om 21 mannen te gaan) was na enkele maanden compleet, waarna het onderzoek losbarstte. Nabestaanden spoorde ik op via overlijdensadvertenties, het wereldwijde web en ‘mijn‘ Leeuwarder Courant, waarvoor ik tijdens het maken van het boek ben blijven werken. Dat vereiste een strakke planning.

De rode draad was het onderzoek naar de 21 man, maar ik merkte dat ik meer verhalen wilde en kon maken. Ik wilde beschrijven wie de terreinbeheerder was die tientallen mannen een verstopplaats bood. De maker van het enige doelpunt bleek deelnemer aan de ‘nazi-Spelen’ te zijn geweest. De man die ontkwam dankzij het koffertje van Abe leverde eveneens een intrigerend hoofdstuk op.

Ik heb de hele productie in eigen hand gehouden. Geen uitgever, maar een grafisch bedrijf met enthousiaste vakmensen en het mogen meedenken in de lay-out. In het eerste financiële plaatje dacht ik aan een boek van 220 pagina’s, 1000 exemplaren, kosten alles bij elkaar 17.000 euro. Het liep wat anders: ‘21 man’ omvat 480 pagina’s (formaat A4), 2000 stuks. Doe de kosten maar keer 3. Een halve ton, maar ik durfde het aan omdat ik in het project geloofde én veel steun ontving.

Een sterk wapen richting sponsoren en subsidieverstrekkers is dat ik dit boek geschreven heb zonder winstoogmerk. Geld dat overblijft, wordt gestoken in een herdenkingsplaquette of educatieve reizen voor jongeren naar Kamp Amersfoort of Neuengamme. Ik ben ervan overtuigd dat ik minimaal uit de kosten kom.

Op dinsdag 21 mei vindt de boekpresentatie plaats. In Sneek, op het terrein waar de razzia plaatsvond, op de tribune die vele mannen heeft gered. Nabestaanden van de 21 man zijn aanwezig. Na de presentatie wordt een herdenkingswedstrijd gespeeld. Meer dan 150 mensen verlenen belangeloos hun medewerking om er een waardige dag van te maken. Ook dat maakt me ongelooflijk trots.

Peter van der Meeren (1961, Sneek) werkt sinds 1979 in de sportjournalistiek. In dienst van de Leeuwarder Courant volgde hij SC Heerenveen 25 jaar. Voor de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) was hij aanwezig op de Olympische Spelen van 2008 en 2012. Voor de NDC-kranten versloeg hij in 2016 de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Van der Meeren schreef eerder diverse sport gerelateerde boeken. Zijn boek ‘21 man – een hoogtij-sportdag die een berucht uiteinde vond’  verschijnt op 21 mei. Uitgave in eigen beheer. ISBN 9789090315867. 280 pagina’s (A4-formaat, hardcover), € 24,50. Je kunt het boek hier bestellen. 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.