training eu starters

— dinsdag 21 mei 2019, 09:49 | 0 reacties, praat mee

Het valt allemaal wel mee met de filterbubbels…

© Berend Vonk

Waar vaak wordt aangenomen dat nieuwsconsumenten ronddolen in hun eigen filterbubbel, waarin ze eenzijdig worden geïnformeerd over hoe de wereld in elkaar steekt, bewijst het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam het tegendeel. Uit onderzoek dat ze uitvoerden in opdracht van het Commissariaat voor de Media blijkt dat het allemaal wel meevalt met de filterbubbels. Sterker nog: Nederlanders die het nieuws volgen, krijgen over het algemeen een divers aanbod aan informatie voorgeschoteld. Ze blijken vooral nieuws te consumeren dat niet door algoritmes wordt aanbevolen. ‘Er is daarover dan ook geen reden tot zorgen’, zegt het Instituut. Laatste wijziging: 21 mei 2019, 09:58

De onderzoekers melden dat het gebruik van social media zelfs tot meer en diverser gebruik van nieuws leidt. Wel wordt gewezen op het feit dat de toenemende inzet van algoritmes en kunstmatige intelligentie maatschappelijke effecten kunnen hebben. Bijvoorbeeld als traditionele media steeds meer op algoritmes gaan leunen om hun nieuwskeuzes te bepalen. Ook wijst het Instituut erop dat specifieke groepen als oudere nieuwsgebruikers en mensen met een lagere opleiding een hoger risico lopen om in een filterbubbel terecht te komen.

De onderzoekers van de UvA hebben van zo’n 300 mensen anderhalf jaar het online nieuwsgebruik gevolgd en ruim 800 mensen hebben vragenlijsten ingevuld.

Meer bij de NOS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.