— dinsdag 21 mei 2019, 09:49 | 0 reacties, praat mee

Het valt allemaal wel mee met de filterbubbels…

© Berend Vonk

Waar vaak wordt aangenomen dat nieuwsconsumenten ronddolen in hun eigen filterbubbel, waarin ze eenzijdig worden geïnformeerd over hoe de wereld in elkaar steekt, bewijst het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam het tegendeel. Uit onderzoek dat ze uitvoerden in opdracht van het Commissariaat voor de Media blijkt dat het allemaal wel meevalt met de filterbubbels. Sterker nog: Nederlanders die het nieuws volgen, krijgen over het algemeen een divers aanbod aan informatie voorgeschoteld. Ze blijken vooral nieuws te consumeren dat niet door algoritmes wordt aanbevolen. ‘Er is daarover dan ook geen reden tot zorgen’, zegt het Instituut.

De onderzoekers melden dat het gebruik van social media zelfs tot meer en diverser gebruik van nieuws leidt. Wel wordt gewezen op het feit dat de toenemende inzet van algoritmes en kunstmatige intelligentie maatschappelijke effecten kunnen hebben. Bijvoorbeeld als traditionele media steeds meer op algoritmes gaan leunen om hun nieuwskeuzes te bepalen. Ook wijst het Instituut erop dat specifieke groepen als oudere nieuwsgebruikers en mensen met een lagere opleiding een hoger risico lopen om in een filterbubbel terecht te komen.

De onderzoekers van de UvA hebben van zo’n 300 mensen anderhalf jaar het online nieuwsgebruik gevolgd en ruim 800 mensen hebben vragenlijsten ingevuld.

Meer bij de NOS

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.