banner festival 23

— donderdag 19 januari 2023, 10:33 | 0 reacties, praat mee

Het rommelt bij Quest: ‘vrijwel de gehele redactie is vertrokken’

© ANP/Hollandse Hoogte/Harold Versteeg

De gouden tijden voor het wetenschappelijke tijdschrift Quest zijn voorbij. Vrijwel de gehele redactie van het tijdschrift is ofwel vrijwillig vertrokken of is ontslagen, en de resterende redacteuren liggen in clinch met de nieuwe hoofdredacteur - die op social media 'onwetenschappelijke teksten' deelt, signaleert de Volkskrant donderdag. Laatste wijziging: 19 januari 2023, 11:21

Nog niet zo lang geleden waren de gouden tijden van Quest. Er volgden nieuwe titels - Quest Historie, Quest Psychologie en Quest junior -, en scheurkalenders, puzzelmixen, specials en vakantieboeken. De gehele redactie werd op kosten van de uitgever naar Portugal gevlogen. Maar het tij keerde snel.

Van de negentien medewerkers van Quest zijn er dertien weg, inclusief alle zeven schrijvende redacteuren. Redacteuren die al ontslagen zijn, kregen de vraag of ze alsnog op nieuwe functies wilden solliciteren. Maar daar hadden de medewerkers geen oren naar. ‘Na hoe wij zijn behandeld, wil ik nooit meer iets met Hearst te maken hebben’, zegt een van de redacteuren - die anoniem wil blijven - tegen de Volkskrant. Alle redacteuren die vrijwillig of gedwongen vertrokken moesten bij hun ontslag een verklaring ondertekenen waarmee zij beloofden zich niet ‘negatief over Quest of Hearst uit te laten’.

Ook de benoeming van de nieuwe hoofdredacteur, Lyn Kuyper, was algauw een steen des aanstoots onder medewerkers. Want rondom haar benoeming ontdekten verschillende redacteuren dat Kuyper op social media ‘pseudowetenschap’ verspreidt - onder meer de theorie dat rijst sneller schimmelt als je er ‘niet aardig’ tegen doet. Dat staat haar natuurlijk vrij, maar ‘de redactie was echter van mening dat zoiets niet past bij het wetenschappelijke imago van Quest’, zo schrijft de Volkskrant. Het Instagramaccount van Kuyper, waarop zij deze twijfelachtige uitspraken deed, is inmiddels niet meer openbaar toegankelijk.

‘Ik vind het onbestaanbaar dat je in tijden van maatschappelijke polarisatie en openlijke twijfel aan de wetenschap iemand aan het roer zet van het grootste populairwetenschappelijke tijdschrift van Nederland die er zúlke denkbeelden op nahoudt’, zegt een redacteur tegen de krant. De uitgever van Quest - Hearst - legde de kritiek van de redacteuren naast zich neer. Dat terwijl een redacteur die op Twitter kritiek uitte op de benoeming van Kuyper - zonder haar naam te noemen - op de vingers werd getikt door de uitgever. ‘Pseudowetenschappelijke onzin aan de kaak stellen – dat is júíst Quest. Tegelijkertijd mocht Kuyper van alles roepen op Instagram, vanuit het oogpunt van “diversiteit”’.

Daarnaast trok de uitgever de stekker uit enkele titels ‘wegens tegenvallende financiële resultaten’. Ook werd een flink deel van de redactie boventallig verklaard. Maar de redactie had nog nooit gehoord van die tegenvallende resultaten. Dit veroorzaakte een cocktail waardoor voormalig medewerkers het wel uit hun hoofd halen om nogmaals te solliciteren. ‘Nu ik erover praat, begint mijn bloed opnieuw te koken’, zegt een van hen tegen de Volkskrant.

Quest wordt momenteel gemaakt door een groep freelancers. De directie van Hearst en Kuyper waren ondanks herhaaldelijke verzoeken niet bereid tot het geven van commentaar tegenover de Volkskrant.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.