Het rommelt bij Quest: ‘vrijwel de gehele redactie is vertrokken’

De gouden tijden voor het wetenschappelijke tijdschrift Quest zijn voorbij. Vrijwel de gehele redactie van het tijdschrift is ofwel vrijwillig vertrokken of is ontslagen, en de resterende redacteuren liggen in clinch met de nieuwe hoofdredacteur - die op social media 'onwetenschappelijke teksten' deelt, signaleert de Volkskrant donderdag.
Nog niet zo lang geleden waren de gouden tijden van Quest. Er volgden nieuwe titels - Quest Historie, Quest Psychologie en Quest junior -, en scheurkalenders, puzzelmixen, specials en vakantieboeken. De gehele redactie werd op kosten van de uitgever naar Portugal gevlogen. Maar het tij keerde snel.
Van de negentien medewerkers van Quest zijn er dertien weg, inclusief alle zeven schrijvende redacteuren. Redacteuren die al ontslagen zijn, kregen de vraag of ze alsnog op nieuwe functies wilden solliciteren. Maar daar hadden de medewerkers geen oren naar. ‘Na hoe wij zijn behandeld, wil ik nooit meer iets met Hearst te maken hebben’, zegt een van de redacteuren - die anoniem wil blijven - tegen de Volkskrant. Alle redacteuren die vrijwillig of gedwongen vertrokken moesten bij hun ontslag een verklaring ondertekenen waarmee zij beloofden zich niet ‘negatief over Quest of Hearst uit te laten’.
Ook de benoeming van de nieuwe hoofdredacteur, Lyn Kuyper, was algauw een steen des aanstoots onder medewerkers. Want rondom haar benoeming ontdekten verschillende redacteuren dat Kuyper op social media ‘pseudowetenschap’ verspreidt - onder meer de theorie dat rijst sneller schimmelt als je er ‘niet aardig’ tegen doet. Dat staat haar natuurlijk vrij, maar ‘de redactie was echter van mening dat zoiets niet past bij het wetenschappelijke imago van Quest’, zo schrijft de Volkskrant. Het Instagramaccount van Kuyper, waarop zij deze twijfelachtige uitspraken deed, is inmiddels niet meer openbaar toegankelijk.
‘Ik vind het onbestaanbaar dat je in tijden van maatschappelijke polarisatie en openlijke twijfel aan de wetenschap iemand aan het roer zet van het grootste populairwetenschappelijke tijdschrift van Nederland die er zúlke denkbeelden op nahoudt’, zegt een redacteur tegen de krant. De uitgever van Quest - Hearst - legde de kritiek van de redacteuren naast zich neer. Dat terwijl een redacteur die op Twitter kritiek uitte op de benoeming van Kuyper - zonder haar naam te noemen - op de vingers werd getikt door de uitgever. ‘Pseudowetenschappelijke onzin aan de kaak stellen – dat is júíst Quest. Tegelijkertijd mocht Kuyper van alles roepen op Instagram, vanuit het oogpunt van “diversiteit”’.
Daarnaast trok de uitgever de stekker uit enkele titels ‘wegens tegenvallende financiële resultaten’. Ook werd een flink deel van de redactie boventallig verklaard. Maar de redactie had nog nooit gehoord van die tegenvallende resultaten. Dit veroorzaakte een cocktail waardoor voormalig medewerkers het wel uit hun hoofd halen om nogmaals te solliciteren. ‘Nu ik erover praat, begint mijn bloed opnieuw te koken’, zegt een van hen tegen de Volkskrant.
Quest wordt momenteel gemaakt door een groep freelancers. De directie van Hearst en Kuyper waren ondanks herhaaldelijke verzoeken niet bereid tot het geven van commentaar tegenover de Volkskrant.
Praat mee