Het maakt nogal wat uit of je op zoek bent naar de waarheid of de feiten

Probeer het zelf maar. Tik in je zoekmachine 'corona en feiten' in en 'corona en waarheid'. Het levert totaal andere resultaten op. De eerste keer verwijzingen naar officiële bronnen, de tweede keer naar sites die de waarheid rond corona in twijfel trekken. Blijkbaar maakt het nogal uit of je op zoek bent naar de feiten of naar de waarheid.
Althans dat schrijft Tommy Shane, hoofd Policy and Impact bij First Draft’s, een organisatie die de verspreiding van nepnieuws tegengaat. In een artikel op Niemanlab presenteert Shane een theoretisch kader om beter te begrijpen hoe mensen tot kennis komen.
Daarbij zet hij mensen die op zoek gaan naar feiten af tegen mensen die op zoek gaan naar de waarheid. Waar bijvoorbeeld feitenzoekers naar wetenschappelijk onderzoek kijken, hebben waarheidzoekers meer oog voor hun eigen ervaringen.
Volgens Shane helpt het beide systemen van informatievergaring beter te leren kennen omdat het ook verklaart waarom beide groepen eerder langs elkaar heen praten dan met elkaar in gesprek gaan.
Wat hem betreft is de website thetruthoverfacts.com, door president Donald Trump gestart als onderdeel van zijn verkiezingscampagne, veelzeggend. Ook al is de site satire, het appelleert aan een overtuiging dat de waarheid zoeken echt iets anders is dan de feiten in kaart brengen.
Praat mee