NVJ compleet lid

— maandag 10 augustus 2020, 09:17 | 0 reacties, praat mee

Het maakt nogal wat uit of je op zoek bent naar de waarheid of de feiten

Het maakt nogal wat uit of je op zoek bent naar de waarheid of de feiten

Probeer het zelf maar. Tik in je zoekmachine 'corona en feiten' in en 'corona en waarheid'. Het levert totaal andere resultaten op. De eerste keer verwijzingen naar officiële bronnen, de tweede keer naar sites die de waarheid rond corona in twijfel trekken. Blijkbaar maakt het nogal uit of je op zoek bent naar de feiten of naar de waarheid. Laatste wijziging: 10 augustus 2020, 09:39

Althans dat schrijft Tommy Shane, hoofd Policy and Impact bij First Draft’s, een organisatie die de verspreiding van nepnieuws tegengaat. In een artikel op Niemanlab presenteert Shane een theoretisch kader om beter te begrijpen hoe mensen tot kennis komen.

Daarbij zet hij mensen die op zoek gaan naar feiten af tegen mensen die op zoek gaan naar de waarheid. Waar bijvoorbeeld feitenzoekers naar wetenschappelijk onderzoek kijken, hebben waarheidzoekers meer oog voor hun eigen ervaringen.

Volgens Shane helpt het beide systemen van informatievergaring beter te leren kennen omdat het ook verklaart waarom beide groepen eerder langs elkaar heen praten dan met elkaar in gesprek gaan.

Wat hem betreft is de website thetruthoverfacts.com, door president Donald Trump gestart als onderdeel van zijn verkiezingscampagne, veelzeggend. Ook al is de site satire, het appelleert aan een overtuiging dat de waarheid zoeken echt iets anders is dan de feiten in kaart brengen.

Bekijk meer van

Nepnieuws Donald Trump

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.